Αντιδράσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καρατάσιου – Τι αναφέρει το ΥΠΕΘΑ

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου βρίσκεται στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με έγγραφο - απάντησή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπάρχει ενδιαφέρον από ποικίλους εκπροσώπους, ενώ σημειώνεται ότι η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο τον Μάιο

του 2018, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και επειδή ο δήμος Παύλου Μελά είχε προβεί σε εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις εντός της έκτασης χωρίς την άδεια του ΤΕΘΑ, ζήτησε εγγράφως την παράδοσης της έκτασης των 130 στρεμμάτων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το (ΤΕΘΑ), μετά την ακύρωση της αρχικής παραχώρησης της έκτασης των 120,4 στρεμμάτων προς τον δήμο το 2005, δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα ή πρόταση της δημοτικής αρχής, για την παραχώρηση- αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου « Καρατάσου Α'» ή τμήματος αυτού.

Σύμφωνα με το έγγραφο, γίνεται γνωστό ότι Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων έχει αποφασίσει ότι:

1) Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις-συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλους εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα και εταιρίες διαφόρων δρατηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

2) Η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

3) Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχεία της αειφορίας.

Νοτoπούλου: Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του "επιτελικού" κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Θεσσαλονίκης σχετικά με το έγγραφο του κ. Παναγιωτόπουλου.

Η κα Νοτοπούλου καλεί την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον».

«Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate», προσθέτει η ίδια.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η κα Νοτοπούλου:

«Η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αποτέλεσε προμετωπίδα των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του γραφείου πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Με την πολύτιμη αρωγή των τοπικών φορέων, των πολιτών και των συναρμόδιων υπουργών, πετύχαμε εμβληματικές παρεμβάσεις. Το πρωην στρατόπεδο Π. Μελά αποδόθηκε εξολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, αποφεύγοντας την οικοδόμηση σημαντικού μέρους του όπως προέβλεπε η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ παράλληλα διαμορφώσαμε τις συνθήκες για την υλοποίηση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου.

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, επίσης αποδόθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς, αντιμετωπίζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, ενώ και για το στρατόπεδο Καρατάσιου τέθηκαν οι βάσεις για την εξεύρεση οριστικών λύσεων.

Ιδιαίτερα για το Καρατάσιου, αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του "επιτελικού" κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απροκάλυπτα προωθεί.

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η "αξιοποίηση" που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια, ξένα προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate».

Keywords
Τυχαία Θέματα