Αλ. Τσίπρας σε Βαλθολομαίο: Εμπόδιο στην ανάπτυξη των Βαλκανίων το Σκοπιανό (VIDEO)

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν μέσω των εξελίξεων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και εν αναμονή των πρωτοβουλιών της γείτονος, ο κ. Τσίπρας

εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στις προσπάθειες σύγκλισης των δύο πλευρών.

«Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία» τόνισε, επιπλέον, ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, εξήρε τις προσπάθειες της εκκλησίας να επιλύσει την εκκλησιαστική πτυχή των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων και στις σχετικές πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, επεσήμανε την ανάγκη άρσης των σχισμάτων και τάχθηκε υπέρ της ορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας. «Ως γνωστόν, το Πατριαρχείο ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από της εποχής του Μακαριστού προκατόχου μου Πατριάρχου Δημητρίου. Όλα τα χρόνια που είμαι επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη χάρη του Θεού, προσπαθήσαμε και προωθήσαμε αυτά τα θέματα, τα καταστήσαμε περισσότερο γνωστά. Υπογραμμίσαμε και προβάλαμε τις πνευματικές και θεολογικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος», σημείωσε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, πως «όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα