ΔιαΝΕΟσις: 30+1 πράγματα που πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη

16:52 4/6/2018 - Πηγή: Protagon

Ποιες θέσεις πρέπει να υποστηρίζει η χώρα μας στο θέμα της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης; Τι εργαλεία πρέπει να προτείνει ή να διεκδικήσει για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων; Τι πρέπει να διεκδικήσει στις πολιτικές μετανάστευσης που θα σχεδιάσει η ΕΕ, στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, στη δικαιοσύνη, στη φορολογία, στην αγροτική πολιτική, στην εκπαίδευση ή στην ενέργεια; Ποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας σε κάθε περίπτωση και πώς μπορεί να το διεκδικήσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;
Αυτά είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν και αφορούν τη χώρα μας, καθώς

ο κρίσιμος διάλογος για το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ευρωεκλογές, η σύσταση της νέας Κομισιόν και η εκκίνηση μιας κρίσιμης πενταετίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πλησιάζουν.

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, καταθέτοντας μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να υιοθετήσει η χώρα μας.
Η νέα έρευνα εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, από ομάδα ερευνητών, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του ΟΠΑ Γιώργου Παγουλάτου.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν, κατέγραψαν και ανέλυσαν 31 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές (PDF link) που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν, ασφαλώς, ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα την Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικές τις οποίες η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προτείνει, να υποστηρίξει και συνδιαμορφώσει στα ευρωπαϊκά όργανα. Μπορείτε να βρείτε μια συνοπτική παρουσίαση εδώ.

Οι προτάσεις διαρθρώνονται γύρω από τους εξής θεματικούς άξονες:

· Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωζώνης

· Πολιτικές για την Κοινωνία

· Οικονομικές και Τομεακές Πολιτικές

· Ασφάλεια, Άμυνα και Μετανάστευση

Ενδεικτικά αναφέρουμε 10 από τις 31 προτάσεις:

· Έναν «Χρυσό κανόνα» Προστασίας Δημοσίων Επενδύσεωνπου θα εξαιρεί συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες κρατών- μελών που βρίσκονται σε ύφεση, από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.
· Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων στα κράτη που πλήττονται από οικονομικές κρίσεις.
· Ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη στήριξη των ανέργων σε χώρες με πολύ υψηλή ανεργία, που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
· Ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων αγροτών (νέοι αγρότες, μικροί παραγωγοί, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς) καθώς και στήριξη της «γεωργίας ακριβείας».
· Την επιτάχυνση της ενεργειακής ένωσης της Ε.Ε. και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων της χώρας μας με την υπόλοιπη Ε.Ε. για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.
. Τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ψηφιακής Σύγκλισης» για τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών.
· Πανευρωπαϊκή πιστοποίηση εκπαιδευτών και εκπαιδευτηρίων και άλλα προγράμματα για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης.
· Τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.
· Τη δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα και τη δημιουργία βάσης διοικητικής υποστήριξης στην Κρήτη.
· Τη φορητότητα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους σε όποιο κράτος-μέλος κι αν εργάζονται.

The post ΔιαΝΕΟσις: 30+1 πράγματα που πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα