Αυτοί είναι οι φιναλίστ της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ - Μεγάλο ενδιαφέρον από Κίνα, Ουκρανία

Από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέρχονται οι φετινοί φιναλίστ της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, που διοργανώνεται για 2η φορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι δέκα νικητές της 1η φάσης της διοργάνωσης από δέκα διαφορετικές χώρες θα προετοιμαστούν τον Ιούνιο στην κατασκήνωση του ΑΠΘ

στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, προκειμένου να δώσουν την τελική "μάχη" στις 28 του ίδιου μήνα, για την δωρεάν υποτροφία σε μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στο Αριστοτέλειο.

"Ως ΑΠΘ είμαστε περήφανοι για ακόμη μια δραστηριότητα που δείχνει ότι το Ίδρυμα αποτελεί μέρος της πόλης και της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι εξωστρεφές και καταφέρνει να συμμετέχει στις διαδικασίες μετάδοσης της νεοελληνικής γλώσσας και τη σύσφιξη των σχέσεων με άλλες χώρες" τόνισε η αντιπρύτανης αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Γιώργος Βλάχος εξήγησε πως τα κριτήρια επιλογής των εξεταστικών κέντρων ήταν η γεωγραφική διασπορά και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων στις χώρες αυτές. "Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων ήταν από Κίνα και Ουκρανία. Το επίπεδο ελληνομάθειας ήταν επιπέδου Β2 με Γ1. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη κίνηση στην Κίνα στη πιστοποίηση ελληνομάθειας μέσου βαθμού. Υπάρχει θετική έλξη για την Ελλάδα" υποστήριξε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Αναπλ. Καθηγητής Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της διάδοσης της νέας ελληνικής γλώσσας. "Η έμφαση στη νέα ελληνική γλώσσα μπορεί να δικαιολογηθεί πολλαπλά: πρακτικά, είναι δυνατό να θέλει κανείς να ασχοληθεί με τη σύγχρονη γλώσσα, χωρίς να εκκινεί από την αρχαιοελληνική ή τη βιβλική παράδοση".

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης", Γιάννα Ζουρελίδη, η οποία μετέφερε τις ευχές του γνωστού επιχειρηματία για επιτυχίες, πνευματική και προσωπική ανάπτυξη και απόκτηση νέων γνώσεων και εμπειρίας.

Οι 10 φιναλίστ της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας:

ΗΠΑ: Χρήστος Νίκας
Αίγυπτος: Γιασμίν Αμπντού
Αλβανία: Ελένη Παπαπάνου
Βουλγαρία: Σύλβια Ζελέβα
Αρμενία: Ζένια Πογκοσιάν
Ουκρανία: Βαλέρια Ζουμπότσεφ
Ρουμανία: Λάουρα-Ιωάννα Κρινοβάνου
Πολωνία: Μαρίνα Χέρκεν
Ρωσία: Λυδία Λέσλικ
Κίνα: Γιου Σι Φενγκ

Η διαδικασία

Στις 10 Ιανουαρίου 2018 διεξήχθη το 1ο στάδιο της Ολυμπιάδας σε 21 εξεταστικά κέντρα πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.

Το δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Εκεί θα πραγματοποιηθούν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι εξετάσεις για την ανάδειξη των τριών νικητών/τριών θα γίνουν στις 28 Ιουνίου στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι από 18 έως 25 ετών, έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εξαιρούνται όσοι έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα σε Ελλάδα ή Κύπρο για περισσότερο από ένα έτος, αλλά και όσοι συμμετείχαν στην περσινή διοργάνωση.

Την Ολυμπιάδα διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη».

Keywords
Τυχαία Θέματα