Αυτό είναι το σχέδιο για το μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Τί ζήτησαν Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι

Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη μεταξύ φορέων της πόλης, δημάρχων και εκπροσώπων της Αττικό Μετρό ΑΕ, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ με την ολοκλήρωση της η Αττικό Μετρό

θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών.

Η Αττικό Μετρό παρουσίασε το σχέδιο για την επέκταση του μετρό στη δυτική πλευρά της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει δύο γραμμές, οι οποίες θα ενωθούν σε μία κυκλική γραμμή. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εταιρείας η μία γραμμή ξεκινάει από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ακολουθούν οι σταθμοί «Επτάλοφος», «Μενεμένη», «Κορδελιό» και «Εύοσμος». Η δεύτερη γραμμή ξεκινάει από την περιοχή του Βαρδάρη και ακολουθούν οι σταθμοί «Νεάπολη», «Αγία Βαρβάρα», «Σταυρούπολη», «Πολίχνη» και «Ομόνοια». Ο σταθμός «Ομόνοια» είναι το σημείο, όπου συναντώνται οι δύο γραμμές. Οι δυο γραμμές περιλαμβάνουν εννέα σταθμούς. Μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση της δεύτερης γραμμής σε Ευκαρπία και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στόχος είναι οι δύο γραμμές, να εξυπηρετούν 300.000 – 350.000 κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό.

Εντός του 2018 ξεκινά η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών, οι οποίες είναι οι αρχαιολογικές εργασίες και οι μετακινήσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ το 2019 ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

«Το έργο έχει μπει στις ράγες, έχουν επιλυθεί τα προβλήματα, τα οποία υπήρχαν. Το έργο τρέχει 2-3 φορές πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι κινήθηκε το 2006 μέχρι το 2016. Έχουμε μία επιπλέον χρηματοδότη 30 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουμε σήμερα για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες δυτικά. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης », ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, στόχος της Αττικό μετρό είναι οι επεκτάσεις στα δυτικά και οι επεκτάσεις ανατολικά να γίνουν εκ παραλλήλου.

Αναφορικά με την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημειώθηκε ότι σχεδιάζεται συνδυασμός υπόγειας, επίγειας και υπέργειας επέκτασης 56 χιλιομέτρων. Η επέκταση σχεδιάζεται να είναι υπόγεια από τη Μίκρα έως τη Σχολή Πολέμου και στο ύψος του ΙΚΕΑ μέχρι το αεροδρόμιο να είναι υπέργεια.

Αντιδράσεις Τζιτζικώστα - Κυρίζογλου για την διαδικασία της διαβούλευσης

Την αντίδραση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου των Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου προκάλεσε η διαδικασία της διαβούλευσης καθώς όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μυλόπουλος πρώτα θα γινόταν τοποθετήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθούσε η παρουσίαση της Αττικό Μετρό. «Πρώτα να ακούσουμε τις προτάσεις και μετά να τοποθετηθούμε», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως είπε είναι απαραίτητο για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παράλληλα, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Φάμελλος, ζήτησε την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις συγκοινωνίες.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του πρωθυπουργικό γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε πως είναι στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού η αναβάθμιση των παραμελημένων δυτικών συνοικιών, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η ίδρυση των ΤΟΜΥ, η ανέγερση σχολείων, η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η ανάπλαση του χώρου καθώς και η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου μελά στους κατοίκους.

Όπως είπε, το μετρό είναι πρώτο στην ιεράρχηση της κυβέρνησης με τις επεκτάσεις στα δυτικά να γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

«Οι πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια ένιωθαν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και αυτό νομίζω έχει φανεί ήδη, η συνολικότερη αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών. Οι επεκτάσεις του μετρό στα δυτικά σχεδιάζονται γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Για μας αυτό συνιστά μια ταξική επιλογή», τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η τοποθέτηση της κα Νοτοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος αφού συμφώνησε με όσα είπε ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως εδώ ήρθαμε να ακούσουμε και δεν κάνουμε «πολιτική καπηλεία».

«Το λέμε αυτό για να μη νομίζει κανείς ότι δια της σιωπής αποδεχόμαστε αυτά που ακούμε», δήλωσε. «Είναι καλοδεχούμενη αυτή η συνάντηση. Είναι θετικό, αλλά να θυμίσω όμως ότι έχουμε πει την άποψη, έχουμε μνήμη και θυμόμαστε πράγματα. Είναι θετικές οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις αλλά να ξέρουμε ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα καταλήξουμε σε οριστικές μελέτες, πότε θα καταλήξουμε στη δημοπράτηση των οριστικών αυτών μελετών και επίσης αν υπάρχει χρηματοδότηση, ποιο είναι το κόστος της χρηματοδότησης αυτών των εργασιών», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Απ. Τζιτζικώστας: Μην διανοηθείτε να στήσετε οποιαδήποτε λαμαρίνα χωρίς να έχετε εξασφαλισμένο το ένα δις. ευρώ

Την ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες, εφόσον υπάρχει τα συνολικό ποσό που απαιτείται για την υλοποίησή τους επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν ξανά οι πολίτες και οι καταστηματάρχες με την τοποθέτηση λαμαρινών.

«Ξεκινάμε έργο έχοντας τα λεφτά στην τσέπη, όχι να μένουν οι λαμαρίνες. Μην διανοηθείτε να στήσετε οποιαδήποτε λαμαρίνα, χωρίς να έχετε εξασφαλισμένο το ένα δις. ευρώ. Με 30 εκατ. είναι αστείο να συζητάμε. Μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη», υποστήριξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακόμη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από την Αττικό Μετρό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έλεγχο του αναδόχου και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών πριν την έναρξης της κατασκευής της επέκτασης. Επίσης, ζήτησε την πρόσληψη εργατών από όμορους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη , ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό τόνισε «ο περιφερειάρχης η δεν ξέρει ή προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη. Κανένα έργο δεν σχεδιάζεται έχοντας τα λεφτά στην τσέπη. Για να πας να ζητήσεις χρήματα πρέπει να παρουσιάσεις το φάκελο της μελέτης. Δεν δημοπρατείται το έργο αν δεν τελειώσουν οι αρχαιολογικές εργασίες και οι μετακινήσεις δικτύων ωφέλειας».

Τι είπαν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους και τις παρατηρήσεις τους με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από πλευράς της Αττικό Μετρό.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε την επέκταση του μετρό προς τα δυτικά απολύτως απαραίτητη για την Θεσσαλονίκη. «Αν αυτό συνδυαστεί, όπου κριθεί αναγκαίο με το τραμ, αυτό θα είναι ακόμη καλύτερο», σημείωσε.

«Είναι θετικό ότι συζητάμε, δεν είναι θετικό ότι σημερινή διοίκηση τα κάνει όλα αυτή και ότι δεν έκανε κανένας άλλος τίποτε άλλο με έναν τρόπο χονδροειδή. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Όσον αφορά τις στάσεις του μετρό δυτικά τις έχουμε πει και με προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Ζητήσαμε να υπάρχει αυξηθεί της καμπύλης (σ.σ. που θα συνδέει τις δυο γραμμές του μετρό στα δυτικά), έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί το Κορδελιό», ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, τόνισε ότι «είμαστε εκτός σχεδιασμού στη δυτική Θεσσαλονίκη», ενώ ζήτησε την χωροθέτηση τερματικού σταθμού κοντά σε σημεία έτσι ώστε να εξυπηρετείται η μετακίνηση, ενώ ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης ζήτησε να ενταχθεί στο σχεδιασμό της επέκτασης του μετρό στα δυτικά, προς Ευκαρπία και νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κωνσταντίνος Αμπατζάς, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα