Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛΑΣ για εκδρομείς του Πάσχα- 300 ευρώ τα πρόστιμα μέχρι και αύριο

Συνεχίζονται και σήμερα, ανήμερα Κυριακής του Πάσχα, οι εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, περιφερειακούς δρόμους, αλλά και εντός του αστικού ιστού, για πολίτες που θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν καταχρηστικά ή θα θελήσουν να περάσουν το Πάσχα παρέα με φίλους ή σε συγγενικά σπίτια. Δυστυχώς, το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και με βάση τους ισχύοντες κανόνες,

δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε οικίες φίλων και συγγενών, δεν επιτρέπονται τα πικ νικ ή οι συναθροίσεις σε πολυκατοικίες, πυλωτές, πλατείες και πάρκα.

Από τις 21.00 χθες βράδυ και μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα διπλασιάστηκε μάλιστα το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση με ΙΧ σε 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 ευρώ για τον συνοδηγό, ενώ οι άνδρες της ΕΛΑΣ θα προχωρούν και σε αφαίρεση των πινακίδων των οχημάτων όσων δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί σε εισόδους και εξόδους της πόλης, σταθμούς διοδίων, αλλά και στις γειτονιές για όσους επιχειρήσουν να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία με παρέα.

Η μετακίνηση για παροχή βοήθειας:

Η μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται αυστηρότερα και σήμερα από τις αρμόδιες αρχές.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, όταν δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος και ώρα επιστροφής. Φυσικά δεν πρέπει να επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ΚΥΑ:

Για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β' 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ' αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Φωτογραφία: INTIME

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστηροί, ΕΛΑΣ, Πάσχα- 300,afstiroi, elas, pascha- 300