Villa Bianca: Ένα ξεχωριστό καφέ "έρχεται" στην αυλή του εμβληματικού κτιρίου της Συνοικίας των Εξοχών

Είναι ένα από τα λίγα εντυπωσιακά οικήματα που έχουν μείνει για να θυμίζουν την παλιά αρχοντική Συνοικία των Εξοχών, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη.

Η Casa Bianca αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και ομορφαίνει με την παρουσία της τον δρόμο στον οποίο κυριαρχούν πλέον οι πολυόροφες γκρίζες πολυκατοικίες.

Το κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 180 της Λεωφόρου χτίστηκε τη διετία 1911-1913 σε σχέδια

του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι και σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης.

Η άλλοτε πολυτελής κατοικία περιλαμβάνει ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, δύο ορόφους, καθώς κι έναν εντυπωσιακό κήπο, ο οποίος φιλοξενεί κατά καιρούς εκδηλώσεις αλλά και γαμήλιες δεξιώσεις.

Σε αυτό τον όμορφο κήπο με το φροντισμένο γκαζόν και τα χρωματιστά λουλούδια, αλλά και στον εσωτερικό ημιυπόγειο χώρο πρόκειται να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η Villa Bianca, ένα νέο café-bar-restaurant που στόχο έχει να συνδέσει τη διαχρονική γοητεία του εμβληματικού κτιρίου με τη σύγχρονη αισθητική.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση, διότι σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν καφέ σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, ώστε να αποτελούν σημεία ανάπαυλας για τους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο κτίριο ενδείκνυται διότι είναι ένα από τα λίγα διατηρητέα που σώζονται και διαθέτει έναν εξαιρετικό κήπο» αναφέρει στο Thestival η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Άννα Αγγελίδου.

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεγράφη το συμβόλαιο, ο μισθωτής του χώρου ξεκίνησε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του καφέ και του κήπου της βίλας και εργάζεται πυρετωδώς ώστε να μπορέσει αυτό να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Δίνοντας μια γεύση του χώρου υψηλής αισθητικής που σκοπεύουν να δημιουργήσουν στην αυλή του ξεχωριστού κτιρίου, οι νέοι ιδιοκτήτες αναφέρουν: "Κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του εκκεντρικού αλλά κομψού σχεδιασμού της Villa Bianca προσελκύει το μάτι. Εδώ, ο κλασικισμός, η κομψότητα και ο αυστηρός τόνος ζουν δίπλα δίπλα. Μέσα σε ένα φιλικό και όμορφο περιβάλλον, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα από τα signature cocktail που δημιουργεί για εσάς ο bartender μας. Στην κουζίνα, ο chef σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις έξοχες δημιουργίες του με ένα ευφάνταστο Μενού που συνεχώς ανανεώνεται".

Ο μισθωτής αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του χώρου για περίοδο έξι ετών με σταθερό ετήσιο μίσθωμα 5.500 ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια. Με βάση το συμβόλαιο, του επιτρέπεται να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε 46 τ.μ. στον εσωτερικό ημιυπόγειο χώρο και σε 160 τ.μ. στην αυλή του κτιρίου, με τις εργασίες να εποπτεύονται από επιτροπή που έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

«Η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων έγινε με βάση προδιαγραφές που όρισε η διεύθυνση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης και με όλες εγκρίσεις που απαιτήθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για την προστασία του κτιρίου» διευκρινίζει η κα Αγγελίδου.

Στον χώρο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου. Η Δημοτική Πινακοθήκη θα συνεχίσει επίσης να διοργανώνει και να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις είτε από τις μόνιμες συλλογές της είτε σε συνεργασία με φορείς, μουσεία κλπ., ενώ στον εξωτερικό χώρο θα συνεχίσουν να διοργανώνονται εκδηλώσεις, σε συνεννόηση με τους μισθωτές.

Το εμβληματικό κτίριο

Η Casa Bianca ή Villa Fernandez βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Το εντυπωσιακό κτίριο της Συνοικίας των Εξοχών ολοκληρώθηκε το 1913 σε σχέδια του Πιέτρο Αρριγκόνι. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Ιταλοεβραίος βιομήχανος και εμπορικός αντιπρόσωπος, Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ.

Το όνομα της οικογένειας του Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ έγινε γνωστό μετά την απελευθέρωση της πόλης λόγω του ειδυλλίου της κόρης του Αλίνε με τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του ελληνικού στρατού Σπύρο Αλιμπέρτη που συγκλόνισε την κοινωνία της εποχής. Ο Αλιμπέρτης ήταν καθολικός και για να παντρευτεί την κόρη του Ντίνο Φερνάντεζ θα έπρεπε και εκείνη να βαπτιστεί, γεγονός που έβρισκε αντίθετη όλη της την οικογένεια. Έτσι οι δύο νέοι αποφάσισαν να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Αθήνα όπου τελέστηκε ο γάμος τους. Λίγο αργότερα, αφού αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις του ζευγαριού με την οικογένεια του Ντίνο Φερνάντεζ, ο Σπύρος Αλιμπέρτης και η σύζυγός του επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν στην Κάζα Μπιάνκα.

Το 1941 το κτίριο επιτάχθηκε και ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού προξένου, ενώ το ζεύγος Αλιμπέρτη συνέχισε να κατοικεί στο ισόγειο. Αργότερα η έπαυλη πέρασε στους Γερμανούς.

Τη δεκαετία του 1960, στον όροφο της έπαυλης λειτούργησε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ενώ το ζεύγος Αλιμπέρτη συνέχιζε να διαμένει στο ισόγειο. Το 1965 η έπαυλη αγοράστηκε από τους Ν. και Γ. Τριάρχου και τους Σουζάνα και Σολομών Μαλλάχ.

Το 1976 ολοκληρώθηκε η διαδικασία χαρακτηρισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κάζα Μπιάνκα ως έργου τέχνης. Ο σεισμός του 1978 ευτυχώς δεν προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Το 1993 συντάχτηκε μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου από ομάδα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών και οι εργασίες αναστήλωσης υλοποιήθηκαν την τριετία 1994-1997.

Από το 2013 στην Κάζα Μπιάνκα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Info:

Villa Bianca,

Βασ. Όλγας 180, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 231 400 6444

Keywords
Τυχαία Θέματα