Philoxenia & Hotelia 2018: Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στην Αν. Μεσόγειο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia και Hotelia εγκαινίασε σήμερα στο "Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο", η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το 2018 ως "χρυσό έτος τουρισμού", με τους τουρίστες να φτάνουν τα 33 εκατομμύρια - αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα- καθιστώντας έτσι τη χώρα ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης

και διαχείρισης κρίσεων τουρισμού.

Στη συνέχεια, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, με τη χώρα μας να αποτελεί στρατηγική επιλογή των διεθνών ταξιδιωτικών γραφείων.

Ακόμα, η Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο και στην μείωση της ανεργίας αλλά και τη δημιουργία νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που ήταν μερικά από τα αποτελέσματα της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπογράμμισε η υπουργός, είναι οι 26.000 νέες κλίνες το 2018 σε ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, στο γεγονός της τουριστικής ανάπτυξης έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απλούστευση της γραφειοκρατίας, καθιστώντας την Ελλάδα ως την κορυφαία παγκόσμια τουριστική επιλογή με κύριο χαρακτηριστικό την ελληνική φιλοξενία.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία της, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανακοίνωσε και τη δημιουργία Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2019, με το πρόγραμμά της να ανακοινώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Κωνσταντίνος Αστυρακάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO Τάσος Τζήκας.

Η κα Νοτοπούλου, μέσα από την ομιλία της, επισήμανε τη μεγάλη σημασία της συγκριμένης έκθεσης η οποία "αποτελεί σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό".

"Η σημασία της έκθεσης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι εκθέτες της Philoxenia φτάνουν περίπου τους 400, ενώ αυτοί της Hotelia, της παράλληλης έκθεσης ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τους 200", σημείωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου και συμπλήρωσε ότι: "Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως εκπροσωπούνται και οι 13 Περιφέρειες της χώρας συνθέτοντας ένα πλούσιο καμβά με όλο το φάσμα των τουριστικών επιλογών που διαθέτουμε".

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως "ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα" και συμπλήρωσε πως: "αιχμή του δόρατος είναι η οικονομία της φιλοξενίας".

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε έναν τουριστικό λήθαργο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σήμερα "η Θεσσαλονίκη απέκτησε ύφος και τουριστικού προορισμού".

"Ο Δήμος πάντοτε αναδείκνυε την ιστορία της πόλης και τη συνύπαρξη της εβραϊκής, τουρκικής και ελληνικής κοινότητας", υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Στη φετινή Philoxenia και Hotelia τιμώμενες περιοχές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Λέσβου, με το χορευτικό του δήμου Λέσβου να σκορπά τον αέρα του νησιού στην έκθεση με τις παραδοσιακές φορεσιές και τους παραδοσιακούς χορούς από τη Μυτιλήνη.

Τις περιοχές αυτές εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Κωνσταντίνος Αστυρακάκης.

Ο κ. Κατσιφάρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή να είναι η περιφέρειά του τιμώμενη περιοχή σε αυτήν την έκθεση και δήλωσε ότι "μετατρέπουμε αυτήν την τιμή σε ευκαιρία για το αύριο και το μέλλον".

Ο Αντιδήμαρχος Λέσβου με τη σειρά του ευχαρίστησε και εκείνος τη διοργάνωση για την τιμητική αυτή διάκριση και επανέλαβε την ανάγκη επανασύνδεσης της Λέσβου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε χαρακτηριστικά πως: "δε θα παρακαλέσω τις δύο υπουργούς για την ακτοπλοϊκή επανασύνδεση αλλά θα απαιτήσω" από αυτές να δράσουν.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO Τάσος Τζήκας υπογράμμισε το στόχο της έκθεσης που είναι: "να γίνει η Philoxenia η μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας". Δε δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη έκθεση ως την "πιο διεθνή των τελευταίων 20 χρόνων", αφού οι επισκέπτες προέρχονται από 47 χώρες τους κόσμου.

Σημειώνεται πως οι πύλες της 34ης Philoxenia και Hotelia θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα