H Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος την απελευθέρωσή της από τους Ναζί – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στην επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016.

H πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που

διοργανώνει για φέτος ο δήμος για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου. Η κα Γούλα τόνισε ότι η προσπάθεια για να καθιερωθεί η 30η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης ξεκίνησε το 2014 και το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία του να υπάρχει ενημέρωση για την συγκεκριμένη ημέρα στα σχολεία. “Αν μέσα από τα σχολεία δεν περνάει η γνώση αυτή δεν θα μπορέσει να το μάθει ο κόσμο τί σημαίνει συτή η ημερομηνία σταθμός που αφορά την λήξη του πολέμου”, ανέφερε.

Ο πρόεδρος ΕΣΗΕΜ – Θ, Νίκος Καρράς, αναφέρθηκε στη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, το υλικό της οποίας παραχώρησε το μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. “Κομίσαμε ένα σημαντικό υλικό στον εορτασμό αυτό καθώς η έκθεση που αποτελεί ένα από τα κεντρικά γεγονότα του είναι γεννημένη από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για φύλλα που εκδόθηκαν στο διάστημα από το 1941 έως το 1944 υπό συνθήκες βαθιάς παρανομίας σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μέθοδοι και τεχνικές με τις οποίες διακινούνταν οι πληροφορίες και τα έντυπα αλλά και οι προσωπικότητες που είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτό τον παράνομο μηχανισμό ενημέρωσης. Θα υπενθυμίσουμε τους αφενός πρωταγωνιστές της ιστορία που έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν ελεύθερη έκφραση με κάθε κόστος”, σχολίασε σχετικά.

Για μία νέα εποχή εξωστρέφειας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος. αυτή η συμμετοχή γίνεται με μεγάλη χαρά και τιμή για να υποστηρίξουμε την λήξη ενός πολέμου και όχι την αρχή του. Προσπαθούμε να βάλουμε το Μέγαρο στη ζωή της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας. Έχει αλλάξει η εποχή για το Μέγαρο. είναι μια εποχή εξωστρέφειας και αυτό αποτυπώνεται και στο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα. Όλοι αισθανομαστε ότι αλλάζει κάτι στην πόλη. Νέος αέρας

Η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ανέφερε ότι στην έκθεση στο Μέγαρο θα συμμετέχουν 41 εθελοντές, ενώ επισήμανε μαθητές των σχολείων που ενδιαφέρονται θα μπορούν ξεναγηθούν και τα απογεύματα. “Το εκπαιδευτικό υλικό είναι αναρτημένο στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Μπορούν να το κατεβάσουν εκπαιδευτικοί, μπορούν να το διαβάσουν.”

Από την πλευρά του ο συγγραφέας και ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος τόνισε πως "μετά από 71 χρόνια έγινε πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων πολιτών να εορτάζεταιη επέτειος απελευθέρωσης της πόλης”.

Τέλος ο Μάνος Μαλαμίδης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ιστορικός και ερευνητής εξέφρασε την χαρά που η πόλη γιορτάζει για τρίτη φορά την απελευθέρωση της από τα ναζιστικά στρατεύματα. “Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αγκαλιάσει αυτές τις εκδηλώσεις”, σημείωσε.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

- Έκθεση ντοκουμέντων «Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα – Εθνική Αντίσταση, 1941-44» από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 28 Οκτωβρίου στις 19:00. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 – 18:00.

- Εκδήλωση – κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα κοντά στο Βασιλικό θέατρο στις 30 Οκτωβρίου και ώρα 11:45 με την συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων και της Φιλαρμονική του Δήμου.

- Εκδήλωση με ομιλητή τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολή του ΑΠΘ καθηγητή, Δημήτρη Μαυροσκούφη στις 30 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα τελετών της σχολής με θέμα το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα αναρτηθεί ηλεκτρονικό μήνυμα στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ για μια βδομάδα που θα έχει ως εξής: “30 Οκτωβρίου 44 Η Θεσσαλονίκη ελεύθερη από τους Ναζί. Θυμόμαστε και τιμούμε”. Παράλληλα, θα αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό (μεταξύ άλλων κείμενα συγγραφέων της Θεσσαλονίκης για την Γερμανική κατοχή και απελευθέρωση) στην ιστοσελίδα του δήμου για την διοργάνωση σχετικών με την επέτειο εκδηλώσεων από τα σχολεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα