H Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος την απελευθέρωσή της από τους Ναζί – Οι εκδηλώσεις

Την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής θα γιορτάσει και φέτος η Θεσσαλονίκη, στην επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις, ανήμερα της 30ης Οκτωβρίου, με την επιμέλεια οργανωτικής Επιτροπής που απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους

και προσωπικότητες της πόλης.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος έκανε λόγο για μια γιορτή τιμής για την απελευθέρωσης της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Την 30η Οκτωβρίου, στις 12:30, εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, με ομιλίες από εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης.

Θα ακολουθήσει η έναρξη της έκθεσης φωτογραφικού υλικού στο φουαγιέ του Βασιλικού θεάτρου και συναυλία με ρεμπέτικα της Κατοχής. Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό της Κατοχής με 32 εφημερίδες της εποχής από τις συνολικά 200 εφημερίδες που εκδίδονταν παράνομα εκείνη την περίοδο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου με πιθανότητα παράτασης. Θα είναι επισκέψιμη από το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου. Το ωράριο της έκθεσης είναι 11:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00 από Τρίτη μέχρι Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό του Δήμου και φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων.

«Μέχρι τώρα γιορτάζαμε την έναρξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου αγνοώντας την λήξη του πολέμου. Με την απόσταση του χρόνου οι δυο ημερομηνίες γεφυρώνουν συμβολικά τον σκληρό αγώνα που έδωσε ο λαός μας και τον πλήρωσε ακριβά. Η πόλη έμεινε ανυπότακτη και αδούλωτη», ανέφερε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Παράλληλα, ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στο νέο γερμανικό «όχι» για την διεκδίκηση αποζημιώσεων καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στα διεθνή δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα θύματα της κατοχής. «Οφείλουμε τα θύματα να τύχουν της απαραίτητης απόδοσης δικαιοσύνης. Η μνήμη είναι μια μέρα διεκδίκησης απόδοσης δικαιοσύνης, αποζημίωσης της χώρας μας και των θυμάτων. Η χώρα έχασε το 19,5% του πληθυσμού της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι τιμή για μένα και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που εκπροσωπώ να συμμετέχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή αυτής της σημαντικής επετείου. Καθιερώθηκε ως γιορτή τοπικής σημασίας τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό για να μαθαίνουμε και την ιστορίας μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού.

«Η 30η Οκτωβρίου λαμπρή μέρα για τη Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι στα 3,5 χρόνια της χιτλερικής πανούκλας που σκέπαζε την πόλη υπήρξαν χιλιάδες εκτελεσμένοι, δεκάδες χιλιάδες από πείνα και βασανιστήρια, εκατοντάδες χιλιάδες εκριζωμένοι από τις εστίες τους και βέβαια οι 50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων του τρίτου Ράιχ», υπογράμμισε ο ιστορικός και δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος.

«30 Οκτωβρίου εισέρχονται οι δυνάμεις τους ΕΛΑΣ στην πόλη μετά από μια σειρά μαχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με την είσοδο των δυνάμεων τους ΕΛΑΣ στις 30η Οκτωβρίου αποτρέπεται η καταστροφή βασικών υποδομών της πόλης όπως το υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη, δυο εργοστάσια ηλεκτρικής εταιρείας και οι Μύλοι Αλλατίνη», πρόσθεσε.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης , Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:

Δρόσος Τσαβλής, Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αβαρλής, Αντιδήμαρχος

Λευτέρης Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική σύμβουλος

Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης, Δημοτική Σύμβουλος

Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρώην Βουλευτής

Μαρία Καβάλα, Ιστορικός – Πανεπιστημιακός

Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – Ιστορικός

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Αντώνης Σατραζάνης, Διδάκτωρ Ιστορίας

Keywords
Τυχαία Θέματα