Eurogroup: Αμφίβολη η δόση, "αγκάθι" οι πλειστηριασμοί - Δεν έχει άμεση ανάγκη για "ρευστό" το ΥΠΟΙΚ

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί ούτε σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να περιοριστούν σε μια θετική δήλωση προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιείται το μεσημέρι η συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της «ατζέντας».

Το θέμα των πλειστηριασμών

αλλά και δύο «τεχνικά» όπως τα χαρακτηρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητήματα –η αγορά ενέργειας και η ΔΕΣΦΑ- χωρίζουν την Ελλάδα από την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Και ενώ τα δύο «τεχνικά» θέματα δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί «σημαία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε λίγες ώρες θα φανεί αν οι δανειστές θα «κρατήσουν» την υποδόση των 5,7 δις. ευρώ για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να υπάρξει πρόοδος και στο τελευταίο προαπαιτούμενο ή αν θα εγκρίνουν την καταβολή της δόσης μέσα στον Φεβρουάριο προκειμένου να μην αλλοιωθεί το «σκηνικό προόδου» που έχει χτιστεί με μεγάλη επιμέλεια τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί σήμερα η δόση των 5,7 δις. ευρώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» όταν ερωτήθηκε για το τι περιμένει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup απάντησε: «Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».

Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άμεση ανάγκη για ρευστό. Ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει τα τρία δις ευρώ από την έκδοση του επταετούς ομολόγου ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 εκτελείται ήδη από τον πρώτο μήνα καλύτερα του αναμενόμενου. Ανησυχία υπάρχει μόνο σε ότι αφορά στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου οι οποίες παραμένουν πάνω από το όριο των 3 δις. ευρώ και πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήδη τον Ιανουάριο, τα ποσά που διατέθηκαν για αποπληρωμή χρεών περιορίστηκαν στα 40 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την υποδόση των 500 εκατ. ευρώ για να ρίξει και πάλι χρήμα στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι από τα 5,7 δις. ευρώ:

-Τα 3,3 δις. ευρώ προορίζονται για την αναχρηματόδηση του ελληνικού χρέους
-Τα 1,9 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στον «κουμπαρά» ο οποίος μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει 15 έως 18 δις. ευρώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος ενώ
-Τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Επιπλέον ένα δις. ευρώ και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι προγραμματισμένο να κεταμιευτεί τον Απρίλιο. Αυτό το ποσό, είναι συνδεδεμένο και με την πορεία των πλειστηριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα