Bloomberg: Το σχέδιο της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές αν και βιώσιμο, αντιμετωπίζει ρίσκα

Εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμά της για προσφυγή στις αγορές το 2019, και να επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση κάθε χρόνο, το σχέδιο θα έχει λειτουργήσει, αναφέρει στο Bloomberg πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου με τίτλο "Το σχέδιο της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, αν και βιώσιμο, αντιμετωπίζει κινδύνους", επισημαίνεται

ότι αφού έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, η χώρα προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Στόχος είναι η χώρα να μην εκδώσει άλλο χρέος πέρα από ό,τι ωριμάζει κάθε χρόνο, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

Για το 2019, τα ομόλογα που ωριμάζουν ανέρχονται στο ποσό των 10-11 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δύο χρόνια το ποσό μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εκδώσει περισσότερους από δύο ή τρεις τίτλους ετησίως, και εάν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους, τότε η χώρα μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

"Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές", δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης της Alpha Trust Mutual Fung Management.

"Ωστόσο, έχει σημειωθεί πρόοδος και η αγορά το εκτιμά αυτό, όπως φαίνεται από τις διακυμάνσεις της τιμής μετά από τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι ελκυστικές και για τις δύο πλευρές, με το επταετές ομόλογα να διαπραγματεύεται πάνω από το επίπεδο έκδοσης το Φεβρουάριο, αλλά με τις αποδόσεις ακόμη υψηλές σε σχέση με άλλους τίτλους της ευρωζώνης.

Ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για να εκδώσει η Ελλάδα το επόμενό της ομόλογο, ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Και οι δύο πηγές του Bloomberg τόνισαν ότι έχοντας εκδώσει ένα επταετές το 2018 και ένα πενταετές το 2017, τώρα είναι η στιγμή να εξεταστεί το ενδεχόμενη έκδοσης ενός 10ετούς ή τριετούς ομολόγου.

"Οι υψηλότερες αποδόσεις του ευρώ μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές στην αγορά παρά την περιορισμένη ρευστότητα. Αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει αποκατασταθεί η πλήρης κανονικότητα και η πρόσβαση στην αγορά", αναφέρει ο Δ. Δαλίπης.

Το σχέδιο για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις. Πρώτον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήθηκε με τους πιστωτές έτσι ώστε να μην χάσουν την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

Το δεύτερο ρίσκο είναι πολιτικό. Στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση ίσως χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν οι βουλευτές κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

"Ένας συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων θα μπορούσαν να πλήξουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες. Οι κινήσεις γύρω από το θέμα της ΠΓΔΜ θα διατηρήσουν την πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών, ενώ από την Ευρώπη, η επικείμενη διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ρώμης, θα μπορούσε να προσθέσει ρίσκα για την Ελλάδα", αναφέρει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής του Eurasia.

Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg, είναι να διευρύνει την επενδυτική βάση και να μην αντλήσει κεφάλαια, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την μη πληρωμή μέχρι το 2022. Η ιδέα είναι πως το νέο χρέος θα είναι πλήρως collateralized με μετρητά από το "μαξιλάρι" των 24,1 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί, ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να δείξει ότι είναι "συχνός εκδότης" πριν από τίποτα άλλο.

Ενώ η Ελλάδα μπορεί να μην βιάζεται για ρευστό από διεθνείς επενδυτές, η χώρα θα ήθελε να αντλήσει κεφάλαια για να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου χρέους.

Αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά μέρους του υφιστάμενου χρέους προκειμένου να έχει μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας με μεγαλύτερες λήξεις και με σταθερό κουπόνι.

"Η υπομονή μπορεί να αποδειχθεί αρετή στην περίπτωση της νέας έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων", ανέφερε ο Πέτρος Μυλωνάς της LXM Group.

"Οι επενδυτές θέλουν να δουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ περισσότερο προστατευμένο από τα τρωτά σημεία του παρελθόντος προτού η χώρα απολαύσει μια βιώσιμη επιστροφή στην αγορά ομολόγων, και ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος για αυτό", τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ελλάδας,Bloomberg, elladas