Ζητούν πάγωμα αντικειμενικών για 6 μήνες

Παράταση στις φθηνές μεταβιβάσεις θέλει η αγορά ώστε να καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που είναι αναγκαίες για να συνταχθεί μια συμβολαιογραφική πράξη.

Το πάγωμα των νέων αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταβιβ΄άσεις ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες, μεσίτες οι οποίοι κάνουν λόγο για μαρτύριο στην έκδοση και συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι αναγκαία για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η κοινή ανακοίνωσή τους, η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες

προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους αποτελεί τιτάνιο αγώνα.

Μάλιστα επειδή τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και να πρέπει να επανεκδοθούν με αποτέλεσμα «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Ύδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης πιστοποιητικοκρατίας.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει χρονική ανάσα στους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως 31 Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022 για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές.

Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές υπό την προ¨ϋπόθεση ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ στα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών ήταν να δοθεί παράταση 15 ημερών δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, μετά τη βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες και αρμόδιους φορείς εξετάζεται η παράταση να ε΄ναι μεγαλύτερη για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια και να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και έξοδα που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Ζητούν να δοθεί άμεσα εξάμηνη παράταση του ισχύοντος πλαισίου αντικειμενικών αξιών, αλλά και βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες συναλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζητούν,zitoun