Ζήτημα αξιοπιστίας των self test θέτει η Αθηνά Λινού, τι αντιπροτείνει (βίντεο)

Ζήτημα αξιοπιστίας των self test θέτει η Αθηνά Λινού και ζητά επαλήθευση των αποτελεσμάτων τους πριν επεκταθεί η χρήση τους και σε άλλους πολίτες. Η καθηγήτρια πρότεινε να γίνει ο έλεγχος ένος τυχαίου δείγματος μαθητών και καθηγητών που βρέθηκαν αρνητικοί στο self test και με μοριακό τεστ. Τι δήλωσε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την διενέργεια τυχαίων μοριακών test

κορονοϊού σε μαθητές που δήλωσαν αρνητικοί μετά τα self test ζήτησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Self test: «Χρειάζεται αξιολόγηση στην πράξη πριν γίνει καθημερινό εργαλείο»

Σύμφωνα με την κ.Λινού αυτή η διαδικασία θα δείξει κατά πόσο τα self test είναι αξιόπιστα ή βγαίνουν ψευδώς αρνητικά. Στη συνέχεια όπως τόνισε «αφού τα αξιολογήσουμε θα είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε ως καθημερινό εργαλείο» απάντησε σε ερώτηση για το αν μπορούν να είναι χρήσιμα στο άνοιγμα της εστίασης ή στις μετακινήσεις το Πάσχα.

«Με τα self test θα ξέρουμε πού είναι περισσότερα και πού είναι λιγότερα τα κρούσματα, σε ποια περιοχή είναι δηλαδή συγκεντρωμένα. Αυτό θα μας δώσει μία κατεύθυνση. Εγώ θα ήθελα το Υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να το επαναλάβει με μοριακό τεστ. Για να βεβαιωθούμε ότι τα self τεστ είναι αξιόπιστα. Μετά θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε καθημερινά» είπε χαρακτηριστικά.

Tα ευχάριστα και τα...δυσάρεστα νέα

«Καιρό τώρα λέγαμε ότι χρειάζονται πολλά test. Τα αποτελέσματα δείχνουν μέχρι τώρα έναν χαμηλό δείκτη θετικότητας, γεγονός που είναι ευχάριστο» τόνισε στη συνέχεια η κ. Λινού ωστόσο υπογράμμισε πώς χρειάζεται προσοχή σε όσους δήλωσαν θετικοί καθώς κινδυνεύουν με κοινωνικό ρατσισμό. «Θετικός θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν την αγάπη και τη συμπάθειά μας».

Τέλος, ερωτηθείσα για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είπε πώς έπρεπε να γίνει καλύτερη επικοινωνία των ζητημάτων που προέκυψαν εξ αρχής και με ειλικρίνεια τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και την AstraZeneca.

«Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουμε σε όσους είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με AstraZeneca. Αυτό συνέβη λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης. Έπρεπε από την αρχή να εξηγηθεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά μικρός και σε συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού. Και εκεί ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι 100 φορές μεγαλύτερος από το να έχουμε κάποια παρενέργεια».

Μητσοτάκης: Χρήση των self test σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery 

Σε κάθε περίπτωση, λίγο νωρίτερα σήμερα (12/4/2021), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χρήση των self test αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. 

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση του στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκτασή του self test στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για τον κορονοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα