Υπουργικό Συμβούλιο: Γκάζι στο κυβερνητικό έργο πριν την ΔΕΘ, με επίκεντρο την καθημερινότητα, αλλά και στην σκιά των πυρκαγιών

Να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, δρομολογώντας κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, σειρά νομοσχεδίων και παρεμβάσεων που σε πολύ σημαντικό βαθμό αφορούν στο κοινωνικό πεδίο και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό η Υγεία, η εργασία, οι δημόσιες συγκοινωνίες

θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης, η οποία θα διεξαχθεί πάντως, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στην σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν πλήξει την χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί άλλωστε στην Ρόδο, όπου έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ανάταξης και αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά .

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις δασικές πυρκαγιές και για τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων, μία ημέρα μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πύρινου εφιάλτη στον Έβρο για τον οποίο ο πρωθυπουργός εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ότι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, θα μελετάται για πολλά χρόνια ακόμα από τους επιστήμονες.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στην Βουλή δόθηκαν με ειλικρίνεια, αλλά και με αυτοκριτική διάθεση όπου απαιτείται, οι αναγκαίες απαντήσεις σε εύλογα ερωτηματικά για την φετινή αντιπυρική περίοδο, παρουσιάστηκε με συγκεκριμένα στοιχεία η πραγματική κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην επόμενη ημέρα.

Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να είναι και ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν και στην ΔΕΘ, το επόμενο σαββατοκύριακο, καθώς πέραν των επιχειρησιακών ζητημάτων που αποτελούν αντικείμενο και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι σαφές ότι επηρεάζουν και τα δεδομένα της οικονομίας, λόγω αυξημένων αναγκών για την στήριξη των πληγέντων, την κάλυψη των πολύ σημαντικών ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά και την ανασυγκρότηση ολόκληρων περιοχών, όπως ο Έβρος.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ήδη και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ, με πόρους θα διατεθούν αφενός στη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων και αφετέρου στις προσπάθειες αποκατάστασης και προστασίας του εναπομείναντος δάσους της Δαδιάς.

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι έντονη η κοινωνική ατζέντα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του ΕΚΑΒ που αποτελεί και βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
Όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην αρχή της νέας θητείας της, υπό την πίεση μιας σειράς τραγικών περιστατικών, στην έκδοση της ΠΝΠ για την αξιοποίηση στελεχών της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για να καλυφθούν ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο ΕΚΑΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει προεκλογικά 1.000 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, ενώ το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεσμεύεται για πρόσβαση του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης του στόλου των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ αφορούν σε προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις και στην δέσμευση ότι μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν 2.000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στην Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει επίσης μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ότι μέχρι τις αρχές του 2024 θα δούμε τα πρώτα καινούρια 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία να παραδίδονται και να δρομολογούνται σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση αντικαθιστώντας παλαιότερα λεωφορεία.

Έντονο κοινωνικό αποτύπωμα έχει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας "για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και την προστασία της εργασίας", το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο θεωρεί πως έχει φιλεργατικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικός άλλωστε είναι και ο ισχυρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όσον αφορά τις συμβάσεις μηδενικής εργασίας ότι όσοι δεν υπερασπίζονται αυτή την πρωτοβουλία "υπερασπίζονται την μαύρη εργασία" και ότι όλες οι ρυθμίσεις "είναι προς το απόλυτο συμφέρον των εργαζομένων".

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η ενημέρωση που θα γίνει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ένα ζήτημα που πυροδοτεί θεωρίες συνομωσίας με συνέπεια και τις ουρές σε αστυνομικά τμήματα για την έκδοση ταυτοτήτων παλαιού τύπου.

Η διαδικασία έκδοσης καινούργιων ταυτοτήτων θα ξεκινήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι όποιο δελτίο ταυτότητας δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές, που ο ευρωπαϊκός κανονισμός βάζει, από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, παύει να ισχύει.

#ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΜΕΤΡΑ #ΔΕΘ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργικό Συμβούλιο, Γκάζι, ΔΕΘ,ypourgiko symvoulio, gkazi, deth