Λύθηκε το μυστήριο με τα ραδιενεργά αγριογούρουνα που τριγυρνούν στα δάση της Γερμανίας

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986 πολλά ζώα μολύνθηκαν με ραδιενέργεια.

Γνωρίζαμε πως τα αγριογούρουνα στη νοτιοανατολική Γερμανία είχαν υψηλά επίπεδα ραδιοενεργού καισίου τότε. Αλλά τα επίπεδα με τα χρόνια μειώθηκαν στα υπόλοιπα ζώα, ενώ παρέμεναν υψηλά στα αγριογούρουνα. Το φαινόμενο ονομάστηκε «παράδοξο του αγριόχοιρου».

Νέα έρευνα - δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology - δείχνει ότι οι δοκιμές πυρηνικών όπλων από τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν υπεύθυνες για

το 12-68% της μόλυνσης σε αυτά τα δείγματα.

.

Οι επιστήμονες λένε ότι και οι δύο πηγές συνεχίζουν να μολύνουν τους αγριόχοιρους μέσω της διατροφής τους, αναφέρει το Science Alert.

Μετά το Τσερνόμπιλ, υπήρξε αύξηση του καισίου-137 στο περιβάλλον. Το στοιχείο έχει διάρκεια ημιζωής 30 χρόνια. Ωστόσο ένα πολύ πιο σταθερό ισότοπο, το καίσιο -135 το οποίο δημιουργείται μέσω πυρηνικής σχάσης, έχει χρόνο ημιζωής πάνω από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Η ομάδα ανέλυσε 48 δείγματα κρέατος αγριόχοιρων τα οποία συλλέχθηκαν από κυνηγούς μεταξύ 2019 και 2021, από 11 περιοχές της Βαυαρίας. Τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου ήταν υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας της Γερμανίας στο 88% των δειγμάτων.

Η κύρια πηγή ραδιενεργού καισίου λοιπόν είναι το Τσερνόμπιλ, αλλά περίπου το 1/4 των δειγμάτων είχαν σημαντικά ίχνη από ραδιενεργά στοιχεία πυρηνικών όπλων. Η διατροφή των αγριογούρουνων περιλαμβάνει υπόγεια μανιτάρια και αυτό έχει ενισχύσει τη διατήρηση της μόλυνσης στο ζώο.

Μελλοντικά πυρηνικά ατυχήματα μπορούν να αυξήσουν τη μόλυνση των αγριόχοιρων και να έχουν επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα για δεκαετίες.

Η μελέτη αναδεικνύει πως οι στρατηγικές αποφάσεις να πραγματοποιηθούν ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές πριν 80 χρόνια, έχουν ακόμα επιπτώσεις σε απομακρυσμένα φυσικά περιβάλλοντα, στην άγρια ζωή και στην ασφάλεια των τροφίμων του ανθρώπου σήμερα.

Για την εργασία εργάστηκαν ο ραδιοοικολόγος Φέλιξ Στάγιερ από το Πανεπιστήμιο Leibniz του Ανόβερου στη Γερμανία και οι συνεργάτες του.

Related...Αγριογούρουνο διέλυσε το σπίτι και πήρε έναν υπνάκο στον καναπέΙταλία: Αγριογούρουνο σκότωσε κυνηγό δαγκώνοντας τον στο πόδι. Το είχε πυροβολήσει νωρίτερα.Κορσική: Άφησαν κεφάλι αγριογούρουνου μπροστά από το προξενείο του Μαρόκου
Keywords
Τυχαία Θέματα