ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ - Διάλογος χωρίς όρους

Η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, καλεί την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ, για διάλογο των δύο χωρών, χωρίς όρους.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η Τουρκία διαμηνύει για μια ακόμη φορά πως είναι πρόθυμη για «άνευ όρων» διάλογο. «Σας υπενθυμίζουμε πως είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων διάλογο».

Όπως αναφέρουν από την

Άγκυρα «αναμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, η Τουρκία σημειώνει πως δράττονται της ευκαιρίας να υπενθυμίσουν «για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρει μόνιμες λύσεις σε όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με δίκαιο και δίκαιο τρόπο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας».

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να προϊδεάσει, μέσω βιαστικής ανακοίνωσης το απόγευμα της Πέμπτης, για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ...δεν το γνώριζε.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, διαψεύδοντας ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Άγκυρα.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε η Αθήνα και πρόσθεσε ότι «η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν είναι αρνητική στην έναρξη διαλόγου με την τουρκική πλευρά: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση για συμφωνία διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω twitter, κάτι που οδήγησε στην άμεση διάψευση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες Dikaiologitika News, αρχικώς συντάχθηκε μια έκθεση ιδεών από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, η έκθεση δόθηκε σε τεχνικά κλιμάκια στο ΝΑΤΟ, αλλά -όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές- δεν ενημερώθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία: Ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά ούτε φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα δεν κάθεται σε κανένα τραπέζι συζήτησης αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οπως αναφέρει σε μήνυμα στο twitter ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο #NATO για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και ατυχημάτων στο #EastMed».

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Τι κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα του Anadolou για το Καστελόριζο

Το παρασκήνιο της ανάρτησης Στόλτενμπεργκ - Η βιαστική ανάρτηση για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόχλησε την Αθήνα

Η κυβέρνηση διαψεύδει ΝΑΤΟ: Δεν γίνεται διάλογος χωρίς αποχώρηση τουρκικών πλοίων από ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για διάλογο - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα