Υπ. Εργασίας: Ο ΟΠΕΚΑ συνδέεται με τα Κέντρα Κοινότητας

Τη λειτουργική διασύνδεση του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα 240 Κέντα Κοινότητας που υπάρχουν στους Δήμους όλης της χώρας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και μετατρέπει τον ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσω του εν λόγω

νομοσχεδίου επιχειρείται να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αναδιοργάνωση του τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, που πληροφορεί τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Με τους δυο αυτούς πυλώνες εκτιμάται ότι καταργούνται οι πελατειακές σχέσεις και η πολυνομία παροχής των προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών. Εφεξής, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι όλα να γίνονται με διαφάνεια, ηλεκτρονικά με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

Ο νέος Οργανισμός θα είναι πλέον ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών:

1. Το Επίδομα Παιδιού
2. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.
4. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.
6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά ο νέος Οργανισμός έχει εννέα Κεντρικές Διευθύνσεις, εννέα Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών και περιλαμβάνει 275 υπαλλήλους. Για πρώτη φορά θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα αποδίδονται τα επιδόματα στους πραγματικούς δικαιούχους.

Στο νέο φορέα προβλέπεται η λειτουργία ενοποιημένου μητρώου δικαιούχων. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς θεωρείται ότι ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα