Ξένα πανεπιστήμια, δασική πολιτική και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο κέντρο κυβερνητικών πρωτοβουλιών

Μετά την οικονομία που αποτελεί το πεδίο για την πρώτη ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την άμεση υλοποίηση του 50% των προεκλογικών οικονομικών δεσμεύσεων της ΝΔ και ενώ επόμενος κεντρικός στόχος σε αυτό τον τομέα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις και σε τομείς όπως το κράτος, η Παιδεία, το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός για σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες σε αυτούς ακριβώς

τους τομείς αναδεικνύεται ήδη μέσα και από τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις νέες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, είτε επισκεπτόμενος ο ίδιος υπουργεία, είτε με συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα διασφαλίζοντας πολύ υψηλές προδιαγραφές, όπως είπε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι "εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση".

Υπενθυμίζεται πως παρά το περιεχόμενο του υφιστάμενου άρθρου 16, την αναθεώρηση του οποίου θα επιδιώξει η ΝΔ στη νέα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει από το 2025, η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία στηρίζεται στο άρθρο 28.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Συγκεκριμένες εξαγγελίες προαναγγέλλονται σε σύντομο διάστημα και σε σχέση με την δασική πολιτική, στην σκιά του κύματος των μεγάλων πυρκαγιών που πλήττει και την χώρα μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Βασικός στόχος θα είναι η πρόληψη και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί ένα βασικό πλαίσιο με το οποίο θα δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος.

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται όμως και από το υπουργείο Εσωτερικών η παρέμβαση για την νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Πρόκειται κατ' ουσία για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των περιφερειών και των δήμων, κάτι που είχε συμπεριληφθεί και στις δεσμεύσεις του 2019, αλλά δεν προχώρησε στον απαιτούμενο βαθμό κατά την προηγούμενη τετραετία.

Παράλληλα με την δρομολόγηση του κυβερνητικού έργου σε διάφορους τομείς, το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει τους τόνους και απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την στάση τους απέναντι στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

"Πώς γίνεται να είσαι επί της αρχής κατά και τελικώς να υπερψηφίζεις τα 53 από τα 63 συνολικά άρθρα, δηλαδή πάνω από το 85%", σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας απορία για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζουν απόλυτη σύγχυση.
"Δεν μπορεί να είμαστε απέναντι επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο, που σχεδόν με το σύνολο των άρθρων του συμφωνούμε", τόνιζαν, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο και του Παύλου Μαρινάκη: "Νομίζω ότι εδώ κρύβεται λίγο και αυτό που βλέπω να γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια: αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Να πούμε «όχι», μόνο και μόνο για να φανεί ότι είμαστε απέναντι σε κάτι".

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρίνουν όμως και την στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψήφισε λιγότερα άρθρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η στάση αυτή δεν συνάδει με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ.

"Υποτίθεται πως ευαγγελίζεται ότι θα έχουμε επιτέλους μια σοβαρή αντιπολίτευση και νομίζουμε ότι βλέπουμε το εντελώς αντίθετο και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες το κρίνουν καθημερινά", υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

#ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΔΑΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα