Προστασία πρώτης κατοικίας: Οκτώ στις 10 εξωδικαστικές ρυθμίσεις είναι επιτυχείς

Εξωδικαστικός μηχανισμός και διμερείς ρυθμίσεις οφειλής αποδεικνύονται τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Κανείς πολίτης με χαμηλή οφειλή δε θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του, αν κινητοποιηθεί εγκαίρως και κυρίως ρυθμίσει με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους τα χρέη του, τονίζουν οι ειδικοί.

Με αφορμή την πολύ δυσάρεστη είδηση της χθεσινής ημέρας, όπου μια γυναίκα στα Πατήσια και μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, απειλούσε να βάλει τέλος στη

ζωή της, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος της καταδικαστική απόφαση, βάσει της οποίας θα έπρεπε να της γίνει έξωση για οφειλή 880 ευρώ από κοινόχρηστα, επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα, η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς και την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τέτοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το αντικείμενο, σε ελάχιστες περιπτώσεις, χρειάζεται να φτάσουμε στην οδυνηρή επιλογή του πλειστηριασμού κι αυτό χάρη στα νομοθετικά εργαλεία που έχει θεσπίσει το κράτος. Το κλειδί που θα αποσοβήσει τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιακών μας στοιχείων ακούει στο όνομα "εξωδικαστικός μηχανισμός", "διμερείς ρυθμίσεις χρέους", αλλά και έγκαιρη νομική προσφυγή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τον Ιούνιο κατεγράφησαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων. Το ποσοστό έγκρισης των ρυθμίσεων αυτών από τους δανειστές, κινήθηκε για ακόμη έναν μήνα σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στο 78%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν 8 στους 10 που έσπευσαν να ρυθμίσουν τα δάνεια και τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, πέτυχαν πρώτον να "κουρέψουν" σημαντικά το χρέος τους και δεύτερον να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη προσφορά ρύθμισης της οφειλής τους.

Ανάλογα υψηλό είναι και το ποσοστό (78%) των άγονων πλειστηριασμών στη χώρα μας. Το α' τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 11.012 πλειστηριασμοί, ενώ όλο το 2022 από τους 51.960 πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν, πραγματοποιήθηκαν οι 38.869.

Όπως επισημαίνει στο Dnews η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, "το νομικό οπλοστάσιο υπάρχει και μπορεί να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού εφόσον ο οφειλέτης κινηθεί νομικά. Αλλιώς θα πρέπει να κινηθεί εξωδικαστικά ρυθμίζοντας την οφειλή του για να μην συνεχιστεί η διαδικασία του πλειστηριασμού. Αν δεν κάνει τίποτα απο όλα αυτά τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χάσει το ακίνητο του".

Στην περίπτωση της δικαστικής προσφυγής για το "μπλοκάρισμα" του πλειστηριασμού ακινήτου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η συνέπεια στις προθεσμίες.

Σημειώνει σχετικά η κα Φραγκάκη "οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τις προθεσμίες που έχουν για την ανακοπή των πλειστηριασμών. Είκοσι ημέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορεί να κατατεθεί αίτηση διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να επισημανθούν σφάλματα ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος ακινήτου, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. Ύστερα από την ανακοπή δικάζεται η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και αν γίνουν δεκτά το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης. Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι 45 ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού, μπορεί να γίνει ανακοπή με ισχυρισμούς που αφορούν ελαττώματα από τη σύνταξη της επιταγής προς εκτέλεση μέχρι και τη δημοσίευση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης. Πρέπει να σημειώσουμε οτι για τους ευάλωτους πολίτες υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση στην πλατφόρμα της ειδικής γραμματείς διαχείρισης ιδιωτικού χρέους".

Και παρά το "πράσινο φως" της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για απευθείας διενέργεια δικαστικών πράξεων από τους διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα (servicers), με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds, έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers αλλά και τσουχτερά πρόστιμα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε αυτά.

Κατά συνέπεια, αποτελεί κοινό τόπο ότι ο οφειλέτης δεν πρέπει να "τζογάρει" στην πιθανότητα μεγαλύτερου κουρέματος χρέους, όσο περισσότερο καθυστερεί την αποπληρωμή του. Υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία για την προστασία των ακινήτων των ευάλωτων πολιτών και το κυριότερο, στην περίπτωση που αποδεικνύεται η αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει και στις περισσότερες περιπτώσεις το κάνει, να τείνει με τις αποφάσεις της, χείρα βοηθείας στους ευάλωτους, χωρίς ματ, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομία.....

#ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ #ΠΡΩΤΗ_ΚΑΤΟΙΚΙΑ #ΡΥΘΜΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα