Ξεκινούν «τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ, σκέψεις μέχρι και για αλλαγή σε όνομα και λογότυπο

Μετά από τρεις μέρες πλήρους αφωνίας, αλλά ίσως όχι και ανυπαρξίας παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην Κουμουνδούρου για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στις 11:00, θα συνεδριάσει το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, στο οποίο αναμένεται η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τον οδικό χάρτη των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά και για την πολιτική πλατφόρμα «βαθέως» ανασυγκρότησης του.

Μολονότι στόχος όλων είναι να βρεθεί ο δρόμος που θα ξαναοδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο να αποτελέσει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, οι απόψεις για το πως θα γίνει αυτό δεν ταυτίζονται.

Η εισήγηση Τσίπρα για μεγάλες αλλαγές

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να εισηγηθεί γρήγορες διαδικασίες και ριζικές αλλαγές, κάτι που μένει όμως να επιβεβαιωθεί. Η φημολογία για το τι θα μπορούσε να τεθεί σε διαδικασία ανανέωσης έχει συμπεριλάβει από το όνομα, το λογότυπο και το σήμα του κόμματος έως το να γίνουν αυτά όλα μαζί και να οδηγήσουν σε μια πλήρη επανίδρυση του. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η κατεύθυνση που θα έχουν αυτές οι αλλαγές, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει μετά την ήττα της 21ης Μαΐου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πάει «ούτε πιο αριστερά ούτε πιο δεξιά, αλλά πιο σοβαρά».

Στον αντίποδα, καταγράφονται και ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μιλούν και για πρόταση μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς σε αυτή των Σοσιαλιστών, γεγονός που θα αποτελούσε μείζονα μετατόπιση στις ιδεολογικές αναφορές του κόμματος. Ανανέωση φαίνεται να επιτάσσεται και για τα πρόσωπα, ιδίως τα μεγαλύτερα σε ηλικία, κάτι, πάντως, για το οποίο έχει ήδη φροντίσει σε μεγάλο βαθμό η εκλογική διαδικασία που άφησε εκτός βουλής πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου

Σε ότι αφορά, καταρχάς, τις διαδικασίες, διατυπώνονται αρκετά μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τον χρόνο διεξαγωγής ενός ενδεχόμενου συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί με εκλογή νέας ηγεσίας (προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) από τη βάση, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει το βράδυ της Κυριακής ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το καλοκαίρι έχει ήδη προχωρήσει, αλλά ταυτόχρονα έχει σύντομα μπροστά του μεγάλες μάχες, υπαρξιακού μάλιστα χαρακτήρα. Από την μία πλευρά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πάει «φρεσκαρισμένος» στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου (πρώτος γύρος στις 8 και δεύτερος στις 15) ή ίσως και στη ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου), δηλαδή ακόμη νωρίτερα. Από την άλλη πλευρά, το μέγεθος της διπλής ήττας των βουλευτικών εκλογών απαιτεί συζήτηση σε βάθος για σοβαρότατες αλλαγές, αλλά και εμπλοκή της κοινωνίας σε αυτή, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές αυτές αντιληπτές και πειστικές και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει σαφές ότι έχει πάρει τα μηνύματα που του στάλθηκαν.

Συμπληρωματικό με το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής είναι και το αν θα αποφασιστεί το Συνέδριο να γίνει ως έκτακτο (με νέους συνέδρους) ή ως διαρκές (με τους ίδιους που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Απριλίου του 2022), καθώς η εκλογή νέων συνέδρων απαιτεί αρκετό χρόνο.

Το άνοιγμα στο Κέντρο που απέτυχε

Σε σχέση με ζήτημα της πολιτικής ανακατεύθυνσης του κόμματος, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς το άνοιγμα στο Κέντρο έχει αποτύχει πλήρως. Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία. Το άνοιγμα αποτελούσε λάθος στόχευση εξαρχής, δεν έγινε σωστά με ευθύνες της ηγεσίας ή υπονομεύθηκε από κάποιους εσωκομματικά; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι απλή και ενδεχομένως γύρω από το εν λόγο ζήτημα να δημιουργηθούν και πολύ μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Αν και δημόσια οι τόνοι είναι ακόμη πολύ χαμηλοί και συντροφικοί, στο παρασκήνιο η συζήτηση έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα τοξικότητας, κάτι που μερικές φορές βγαίνει στην επιφάνεια με τα λεγόμενα «βαρίδια» που ορισμένοι καλούν τον Τσίπρα να διώξει. Πάντως, σε σχέση με τη μάχη στο Κέντρο, αξίζει να σημειωθεί και ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν κατάφερε να πείσει πως διαθέτει μια πειστική και αποτελεσματική πρόταση διακυβέρνησης για το αύριο της χώρας, μολονότι κρατάει ακόμη σοβαρά πλεονεκτήματα στο πολιτικό σκηνικό σε ότι αφορά το διακύβευμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Θα διεκδικήσει άλλος την προεδρία;

Προφανώς οι τάσεις του κόμματος προετοιμάζουν τους στρατούς τους για μια ακόμη αντιπαράθεση, αλλά στην παρούσα φάση τα πράγματα ενδεχομένως να καθοριστούν περισσότερο από τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν. Και ενώ το ένα από αυτά έχει ξεκαθαριστεί, από τον ίδιο, ότι θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, θολή παραμένει η εικόνα για το ποιο θα είναι το δεύτερο ή αν κανείς δεν θα τολμήσει να σηκώσει το γάντι που ο νυν πρόεδρος έχει ρίξει ή αν θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα από ένα.

Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στην κούρσα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία φημολογείται έντονα, δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις των οργάνων που θα συγκληθούν. Τέλος, τα ονόματα των Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Διονύση Τεμπονέρα, φαίνεται ότι «έπαιζαν» περισσότερο για την περίπτωση που θα αποφάσιζε την απόσυρση του ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που, ως γνωστόν, δεν συνέβη.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ #ΗΓΕΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα