Βρούτσης: Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Υποκριτικό χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης το ενδιαφέρον της βουλευτού Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι είναι η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που συνειδητά και επανειλημμένα απέκρυπτε τα στοιχεία των συντάξεων του ΕΦΚΑ,

που δεν παρουσιαζόταν στην Βουλή και δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ όπως όφειλε, αλλά και η υπουργός που απέκρυπτε επί 1 και πλέον χρόνο τα στοιχεία του Π.Σ ΗΛΙΟΣ, δηλαδή του συστήματος που παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα στοιχεία και όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος κάθε μήνα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, τα στοιχεία για τις συντάξεις δίνονται συνεχώς στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο καθώς, όπως εξηγεί ο Διοικητής του e- EΦΚΑ στην σχετική επιστολή του, υπάρχουν τεχνικές αδυναμίες και αντικειμενικοί λόγοι.

Συγκεκριμένα:

1.Λόγω του κορονοϊού υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων του e- ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός ασφαλισμένων να αποστέλει ταχυδρομικά τα αιτήματα συνταξιοδότησης.

2.Πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά αλλά έκαναν και ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο σύστημα ΑΤΛΑΣ με συνέχεια να έχουμε διπλοκαταχωρήσεις.

3. Οι υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις στα τέλη του 2018 και αρχές του 2019 που είχαν μπει στο ηλεκτρονικό αρχείο με την ένδειξη «χωρίς απόφαση» ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ δεν προσμετρούνταν στις εκκρεμείς συντάξεις για να θολώσουν την πραγματική εικόνα των ληξιπροθέσμων.

4. Τέλος οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εντόπισε στα τέλη του 2019 17.000 ακαταχώρητες αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα σε κρυμμένους σάκους και τώρα ο e- ΕΦΚΑ τις καταχωρεί με βάση την πραγματική ημερομηνία υποβολής της αίτησης . Όπως επίσης και 45.000 περιπτώσεις εξόδων κηδείας που από 1.1.2015 δεν είχαν πληρωθεί και τις εξοφλούμε όλες μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Υπολείπονται μόνο 8.000.

«Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και κάποιοι έχουν το απύθμενο θράσος να μιλάνε για εκκρεμείς», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα