Σε απόγνωση οι καλλιτέχνες: Ζούμε στην απόλυτη αβεβαιότητα – Πολλοί ηθοποιοί μιλούν με το Μαξίμου, αλλά...

Την απόλυτη αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι ηθοποιοί με τα περιοριστικά μέτρα στα θέατρα λόγω κορονοιού, περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας μιλώντας στο Dikaiologitika News.

Και μαζί με την αβεβαιότητα, ο Σπύρος Μπιμπίλας εκφράζει την αγωνία του για την εφιαλτική ανεργία που σαρώνει τον χώρο φθάνοντας στο 80%. Με αφορμή δε δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να μεταπείθει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σκεφτόταν λουκέτο στις θεατρικές αίθουσες, ο κ. Μπιμπίλας εκφράζει το παράπονό

του.

Με αιχμές αλλά και συστάσεις προς όσους συναδέλφους του μιλούν με Μαξίμου ή υπουργούς να συσπειρωθούν στο Σωματείο πριν κάνουν τις επαφές τους. «Αν επικοινωνούμε με διαφόρους υψηλά ιστάμενους, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, ή δεν ξέρω ποιον άλλον και τα προβλήματα δεν λύνονται, δεν βγαίνει άκρη. Να σκεφτείτε ότι το επίδομα Ιουνίου για όσους έχουν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών δεν έχει δοθεί ακόμη».

Αγωνία για το αύριο

«Οι περιοριστικοί όροι είναι για το υπόλοιπο του τρέχοντος μηνός. Μετά οι νέοι όροι που θα βάλουν μπορεί να είναι καλύτεροι, μπορεί και χειρότεροι, κανείς δεν ξέρει. Έτσι όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα θέατρα. Πώς θα προετοιμαστούν; Αν σε 14 μέρες μας πουν ότι η πληρότητα θα πέσει στο 30% ή θα κλείσουν εντελώς, τι γίνεται; Ζούμε σε μια απόλυτη αβεβαιότητα. Επιπλέον εκτός αυτής της αβεβαιότητας για όσα θέατρα θα ανοίξουν και όσους ηθοποιούς εντέλει έχουν κλείσει να δουλέψουν σε παραστάσεις, που είναι πολλοί λίγοι, γιατί οι περισσότεροι θίασοι αυτή της σεζόν στήθηκαν με δυο- τρεις ηθοποιούς, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους άνεργους συναδέλφους. Γι αυτό και εμείς προσπαθούμε να πιέσουμε να πάρουν επιδόματα όλοι. Η ανεργία ξέρετε στον χώρα μας είναι εκρηκτική, μπορεί να φθάνει και το 80%. Ειδικά στο θέατρο. Ένα μικρό μόνο τμήμα δουλεύει στην τηλεόραση. Πολύ μικρό».

Ντενίση, Μπάρμπα, Μανέ μιλούν με Μαξίμου, αλλά...

Ειδικότερα για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και να μην προχώρησε σε κλείσιμο των θεάτρων ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον παιδικό του φίλο Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ο κ. Μπιμπίλας λέει.

«Ο καθένας μας μπορεί να έχει προσωπικές συνομιλίες με το Μαξίμου, με υπουργούς. Μιλάνε πολλοί ηθοποιοί με πολιτικούς ξέρετε. Μιλάει η Ντενίση, μιλάει η Μπάρμπα, μιλάει η Μανέ, ο Λιγνάδης, μιλάνε όλοι, Κι εγώ μιλάω με κάποιους αλλά αυτές είναι προσωπικές επαφές. Οι επίσημες όμως; Και η κυρία Μενδώνη είπε ότι αυτή πίεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κλείσουν τα θέατρα. Το είπε ιδιωτικά σε άλλη ηθοποιό. Στην Υρώ Μανέ εν προκειμένω που ήταν πρόεδρος στο ΣΕΗ πριν από μένα. Αλλά δεν θέλουν όλοι να βγάλουν μπροσούρα στα social media. H κύρια επικοινωνία πρέπει να είναι θεσμική με το Σωματείο. Με αυτό θα πρέπει πρώτα να μιλούν οι συνάδελφοι που έρχονται σε επικοινωνίες με πολιτικά πρόσωπα. Το λέω ως παράπονο. Ακόμη και πρωταγωνιστές που μιλάει ο καθένας τους με έναν τουλάχιστον υπουργό συμβαίνει κάποιοι από αυτούς να μην είναι μέλη του ΣΕΗ. Δεν λέω ότι το κάνουν επί κακού, για καλό το κάνουν, αλλά... Το ζήτημα όμως, είναι να λυθούν τα προβλήματα» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

«Δεν θα κλείσουν τα θέατρα γιατί δεν θα έχουν για επιδόματα»

Όσων αφορά το ενδεχόμενο να κλείσουν τα θέατρα προσεχώς, αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν ο κύριος Μπιμπίλας δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πιστεύει ότι θα γίνει γιατί όπως λέει τα ταμεία δεν θα έχουν να δώσουν χρήματα για επιδόματα ηθοποιών που εκ των περιστάσεων δεν θα μπορούν να εργαστούν: «Δεν τολμάνε να το κάνουν γιατί μετά θα πρέπει να επιδοτήσουν τους πάντες. Γιατί τώρα κάποιοι δουλεύουν και εξαιρούνται από την απαίτηση της επιδότηση».

Μας ανησυχεί επίσης και οι προυποθέσεις που τίθενται για να γραφτούν οι άνεργοι ηθοποιοί στο Μητρώο Καλλιτεχνών του υπουργείου Εργασίας. Αντι να μπουν όλοι οι καλλιτέχνες άσχετα αν είναι γραμμένος στο ΣΕΗ, ή αν είναι μουσικός, ή καλλιτέχνης το υπουργείο Εργασίας ζητά να μπει μια ιδιότητα. Αν ένας είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης και υγγραφές το υπουργείο του ζητά να επιλέξει τη μια ιδιότητα από όσες έχει. Είναι ατελές δηλαδή. Αν είναι μακροχρόνιος άνεργος μπορεί να αποτελέσει την αιτία να μην πάρει επίδομα; Δεν το ξέρουμε. Χρειάζεται να διευκρινιστούν όλα αυτά. Να μπουν όλοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών, θα πάρουν όμως όλοι χρήματα ; Αυτά τα ερωτήματα δεν μας τα έχουν απαντήσει και είναι κρίσιμα.

Σαν ΣΕΗ τρέχουμε στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, διατυπώνουμε τα αιτήματα μας, βλέπουμε και μια συμπάθεια και μ ια διάθεση να μας εξυπηρετήσουν αλλά πότε θα γίνει αυτή η εξυπηρέτηση;

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα για όσους προτείνουν να κλείσουν τα θέατρα 
Keywords
Τυχαία Θέματα