Βρέθηκαν τρόφιμα που είναι το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη και την ηρωίνη

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα μέλετης σε 36 χώρες.

Το 14% των ενηλίκων, είναι εθισμένοι στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 36 χώρες και τα ευρήματα της, ήταν πραγματικά συγκλονιστικά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι εξίσου εθιστικά, με τη νικοτίνη, την κοκαΐνη και την ηρωίνη.

Ως εξαιρετικά επεξεργασμένα, μπορεί να είναι για παράδειγμα, τα λουκάνικα, το παγωτό, τα

μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά με ζάχαρη, τρόφιμα που όμως, έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου.

Επικεφαλής της ανάλυσης ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ashley Gearhardt, η οποία δημιούργησε προηγουμένως την Κλίμακα Εθισμού στο φαγητό του Yale εφαρμόζοντας τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για τη διάγνωση του εθισμού σε ουσίες.

«Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, για πολλούς ανθρώπους είναι εθιστικά», είπε ο συγγραφέας Chris van Tulleken στον Guardian σε ένα άρθρο σχετικά με τη νέα μελέτη. «Και όταν οι άνθρωποι βιώνουν εθισμό στα τρόφιμα, είναι σχεδόν πάντα τα προϊόντα αυτά».

Αλλά το γιατί ακριβώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο για τους ειδικούς, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύουν ότι μπορεί να μην είναι ένα μόνο συστατικό που κάνει εθιστικές τις καραμέλες ή τα κράκερ – σε αντίθεση με τη νικοτίνη στον καπνό – αλλά μάλλον οι πολλαπλές αντενδείξεις.

Τα τρόφιμα φυσικής προέλευσης τείνουν να έχουν περισσότερους υδατάνθρακες ή περισσότερα λίπη, αλλά όχι υψηλά επίπεδα και των δύο, ενώ τα UPF έχουν δυσανάλογα υψηλότερα επίπεδα και των δύο. Εάν ένα μήλο έχει 55 kcal από υδατάνθρακες και λιγότερες από 2 kcal από λίπος, μια σοκολάτα 237 kcal από υδατάνθρακες και 266 kcal από λίπος.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει επίσης ότι τα ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα κάνουν τις πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις λιγότερο ελκυστικές και η επανασύνδεση του εγκεφάλου θα μπορούσε να έχει συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η υπερβολική τέρψη και η αύξηση βάρους.

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών πυροδοτεί μια έκρηξη ντοπαμίνης που ακολουθείται από μια ξαφνική πτώση, με αποτέλεσμα έναν ατελείωτο κύκλο λαχτάρας, επαναφοράς και πτώσης – παρόμοιο με αυτόν που έχει κάποιος που είναι εθισμένος στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.

Αλλά μπορεί να μην είναι όλοι ευαίσθητοι στις εθιστικές ιδιότητες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων – κάποιοι μπορεί να είναι σε θέση να φάνε μια χούφτα πατατάκια και να σταματήσουν, ενώ άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί.

#ΜΕΛΕΤΗ #ΦΑΓΗΤΑ #ΠΡΟΧΕΙΡΟ #ΠΡΟΧΕΙΡΟ_ΦΑΓΗΤΟ #ΕΘΙΣΜΟΣ #ΝΙΚΟΤΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα