Βουλή: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας συζητείται αυτή την ώρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το νομοσχέδιο "Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου" κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έκδοση και θέση σε ισχύ

του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ν. Δένδιας: Αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι η πρώτη φάση μιας σειράς ενεργειών που η Ελλάδα έχει δικαίωμα να πράξει, δηλαδή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο σε όλη την επικράτεια της», ανέφερε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Ντόρα Μπακογιάννη

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής κατέθεσε ωστόσο την «έντονη διαμαρτυρία της για την οργάνωση της συζήτησης» δεδομένου ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, θα ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale.

Αντιπολίτευση - Γιώργος Κατρούγκαλος

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα