Βουλή: Ο Κοντολέων είπε ότι «ποτέ δεν ενημερωνόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης» για τις παρακολουθήσεις - Τι είπαν Ρουμπάτης και Δραβίλλας

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, υπό αυστηρά μέτρα προστασίας για την διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της διαδικασίας εκτός της αίθουσας της Γερουσίας και με αρκετές αντεγκλήσεις για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αποφάσισε να χωρίσει τελικά τους «9» σε δύο γκρουπ ώστε να διεξαχθεί πιο ομαλά η διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο γκρουπ αποτελείται από τους τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ,

Δραβίλλας (2012-2015), Ρουμπάτης (2015-2019) και Κοντολέων και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μάλιστα, περίπου στις 17:00 το γκρουπ ολοκλήρωσε τις τοποθετήσεις του και σε λίγο ξεκινά το δεύτερο με τους υπόλοιπους (Δεμίρης, Βλάχου, Τζαβέλλας, Γεραπετρίτης, Ράμμος).

Κοντολέων: Ποτέ δεν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός για αποφάσεις παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή, ο Παναγιώτης Κοντολέων, τέως διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

«Ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών, μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενα την ρήτρα απορρήτου.

Εξάλλου, το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και την ΕΥΠ φέρεται να επικαλέστηκε και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τι είπαν Ρουμπάτης και Δραβίλλας

Νωρίτερα, ο κ. Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του.

Παράλληλα, φέρεται να είπε ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν ήδη, ο Θεόδωρος Δραβίλλας, διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, φέρεται να παραδέχθηκε (κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας) πως επί της θητείας του άρχισε η επισύνδεση των Στέργου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, σχετικά με την υπόθεση που αφορούσε τις επενδύσεις στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να ανέφερε πως κατά την περίοδο που βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΥΠ, οι διατάξεις για την άρση απορρήτου περιείχαν τα ονόματα των προσώπων που θα βρίσκονταν κάτω από το «μάτι» των μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Ρουμπάτης, διέψευσε κατηγορηματικά πως παρακολουθούνταν πολιτικοί την περίοδο της θητείας του, απαντώντας έτσι σε σχετικές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης ξεκαθάρισε ότι η Υπηρεσία δεν παρακολουθούσε ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε την οικογένειά του, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

#ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΘΕΣΜΩΝ_ΚΑΙ_ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ #ΕΥΠ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ_ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Κοντολέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρουμπάτης, Δραβίλλας,vouli, kontoleon, kyriakos mitsotakis, roubatis, dravillas