Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση: «Να μπει στο ντουλάπι ο γερμανικός εγωισμός»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να βρουν τη «χρυσή τομή» στην ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο, γεγονός που «φέρνει» πολλούς διαξιφισμούς και εντάσεις ανάμεσά τους.

Και σήμερα, Παρασκευή (7/10), επανήλθαν οι τσακωμοί και οι διχογνωμίες ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά στο ανώτατο όριο των τιμών του φυσικού αερίου και τα εθνικά πακέτα διάσωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, την αρχή έκανε η Πολωνία, η οποία έριξε τα «βέλη» της στην Γερμανία, κατηγορώντας την για «εγωισμό» στην αντίδρασή της στην ενεργειακή κρίση

του χειμώνα που έρχεται.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησε από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν ως προς τις λεπτομέρειες.

Ορισμένες πρωτεύουσες επιδιώκουν ένα ευρύ πλαφόν για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου και τα συμβόλαια εισαγωγής, ενώ άλλες προτιμούν ένα περιορισμένο πλαφόν μόνο στον τομέα της ενέργειας.

Το ανώτατο όριο περιλαμβάνεται σε μια σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών κρατών για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης και την εκτόξευση των τιμών οι οποίες παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021.

Γερμανία, Δανία, Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα αμβλύνει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, Παρασκευή, αλλά ελπίζει ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα οδηγήσει σε συμφωνία όταν συναντηθούν ξανά στις 20-21 Οκτωβρίου.

«Τσακωμός» Βαρσοβίας - Βερολίνου

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επέκρινε τη Γερμανία για τις «σπάταλες» δαπάνες ύψους 200 δισ.ν ευρώ σε επιδοτήσεις για τη θωράκιση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

«Ο γερμανικός εγωισμός πρέπει να μπει στο ντουλάπι», είπε, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του για ένα δημοσιονομικό χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες χώρες που έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν μεγάλα ποσά για εγχώριες επιδοτήσεις και εκείνες που δεν μπορούν.

Ωστόσο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι τα μεγάλα εθνικά πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα, ελλείψει οποιασδήποτε πανευρωπαϊκής δράσης.

«Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το κρύο, αλλά η πραγματική λύση είναι να δράσουμε από κοινού στην αγορά και τότε αυτά τα μεγάλα (εθνικά) πακέτα στήριξης δεν θα είναι πλέον απαραίτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος «το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αντέξουμε στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο είναι η διαίρεση, ο κατακερματισμός... μια διαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Με τις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ κατά 90% γεμάτες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ είναι καλά προετοιμασμένο για τον χειμώνα.

«Έχουμε μια πρώτη γραμμή προστασίας για την αγορά μας. Τώρα είναι καιρός να συζητήσουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις αιχμές στις τιμές της ενέργειας και τη χειραγώγηση των τιμών της ενέργειας από τον Πούτιν», δήλωσε η ίδια.

#ΠΡΑΓΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΠΟΛΩΝΙΑ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βγήκαν, Πράγα,vgikan, praga