Βάσεις 2021: Τα «αποκαλυπτήρια» για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι σχολές που θα σημειώσουν άνοδο

Την ανακοίνωση των βάσεων περιμένουν χιλιάδες υποψήφιοι μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων και την ανάρτηση των βαθμολογιών και των στατιστικών.

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να ανακοίνωσε τους βαθμούς των υποψηφίων και τα στατιστικά των βαθμολογιών, δεν ανακοίνωσε ωστόσο, μέχρι τώρα, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των τμημάτων καθώς για να ανακοινωθούν οι ΕΒΕ όλων των τμημάτων χρειάζονται και οι βαθμοί

των ειδικών μαθημάτων, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Ποια μαθήματα «έκοψαν» τους μαθητές

Μαθηματικά και Ιστορία, ήταν τα δύο μαθήματα που οδήγησαν και εφέτος τους περισσότερους από τους μισούς υποψήφιους σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση στις πανελλήνιες του 2021.

Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ποσοστό 57,31% των υποψηφίων (και συνολικά 22.266 υποψήφιοι), ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 58,84% (22.617 υποψήφιοι) δηλαδή οι φετινοί υποψήφιοι πήγαν ελάχιστα καλύτερα από τους περυσινούς

Αντίστοιχα στην Ιστορία, φέτος κάτω από τη βάση έγραψε το 51,18% (11.407 υποψήφιοι) ενώ πέρυσι το 50,81% (10.898 υποψήφιοι) συνεπώς εφέτος η εικόνα στο μάθημα αυτό είναι ελάχιστα χειρότερη από πέρυσι.

Αντίστοιχης δυσκολίας γεγονός που οδήγησε αρκετούς μαθητές να γράψουν κάτω από τη βάση ήταν και τα θέματα σε Φυσική και Αρχαία και συγκεκριμένα, 45,59% έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική και 45,26% στα Αρχαία Ελληνικά.

Ειδικότερα, το μάθημα της Έκθεσης το φετινό θέμα ήταν φαίνεται πιο βατό, καθότι μόνον το 20,37%των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 36,91%.

Πως διαμορφώνεται η ΕΒΕ - Το 8,82 πετάει εκτός 23.000 από τα πανεπιστήμια

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφαιρέσει από πολλούς το πολυπόθητο εισιτήριο και θα προκαλέσει «τεχνική αύξηση στις χαμηλόβαθμές σχολές κυρίως της Περιφέρειας.

Για την εκτίμηση των βάσεων και τη σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες βάσεις της περασμένης χρονιάς, ελήφθησαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα. Υπάρχει μία μικρή επιφύλαξη στις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα γιατί δεν ανακοινώθηκαν ακόμα τα στατιστικά στοιχεία. Και υποθέσαμε ότι δεν θα διαφέρουν σημαντικά από πέρυσι οπότε με βάση αυτό βγάλαμε τα συμπεράσματα μας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτο επιστημονικό πεδίο: 8,9

Δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο: 9,5

Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο: 9,7

Τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο: 8,29

Σχολές

Μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής 150 – 350 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 300 – 700 μόρια και φαίνεται ότι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές θα ανέβουν παραδοσιακά.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα