Βαρύ πρόγραμμα Τσίπρα μετά το ταξίδι στις Βρυξέλλες… με τον Ανδρουλάκη

Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος Eυρωσοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το «Παρών» που επέλεξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία για τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Ενδιαφέρον

θα έχει, δε, ότι στην ίδια σύνοδο θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο κομμάτων παρουσιάζουν αρκετές τριβές.

Ο Μητσοτάκης θέλει τις ακροδεξιές ψήφους

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε, καθώς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πίσω από την αρχική του θέση, προτείνοντας ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η ΝΔ επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη. Επιπλέον, από την αξιωματική κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σκοπός του δεν είναι να αποκλείσει τους νεοναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών” και για αυτό επέλεξε μια μέρα νωρίτερα να διαπράξει την ύβρι εναντίον της ιστορίας της χώρας και να χαρακτηρίσει το ΕΑΜ ως μία “από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας”.

Προβληματική τροπολογία, μικρή συναίνεση

Πάντως, από την αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζουν ορισμένες υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στην «προβληματική τροπολογία», εξηγώντας ότι για αυτό τον λόγο επέλεξαν το «Παρών». Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «αστείες» τις κυβερνητικές διαρροές περί «απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας μόνο το ΚΙΝΑΛ, από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στήριξε την τροπολογία. Εξάλλου, από την Κουμουνδούρου επικρίνουν την κυβέρνηση ότι στην ουσία της τροπολογίας υπάρχει η θεωρεία των δύο άκρων και δημιουργούνται σημαντικοί κίνδυνοι για το μέλλον με την ανάθεση στον Άρειο Πάγο να κρίνει, με καθόλου σαφή κριτήρια και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αν το πρόγραμμα και η ιδεολογία κάθε κόμματος «προάγει το δημοκρατικό πολίτευμα».

Βαρύ αντιπολιτευτικό και προεκλογικό πρόγραμμα

Μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας θα έχει γεμάτο πρόγραμμα καθώς υπάρχουν διάφορα ανοιχτά ζητήματα τα οποία περιμένουν το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτο, η εύφλεκτη κατάσταση στον χώρο του πολιτισμού, για την οποία, μετά και την εκτενή ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια παρέμβαση του, με τρόπο τέτοιον που να μην «καπελώνει» πολιτικά τους εξεγερμένους καλλιτέχνες.

Δεύτερο, τα νέα ζητήματα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση. Αφενός, το δημοσίευμα του Politico περί «εξαγοράς», σχετικά με τις προσωπικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για την κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030. Αφετέρου, οι “11 ημέρες αφωνίας του λαλίστατου κ. Θεοδωρικάκου”, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, σχετικά με τα δημοσιεύματα σύνδεσης στελεχών της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την Greek Mafia.

Δεδομένου, ότι κάθε μέρα ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ζητά με επιτακτικό τρόπο την τοποθέτηση του κυρίου Θεοδωρικάκου, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει στο ζήτημα για να του δώσει τη μιντιακή προσοχή που απαιτείται.

Τρίτο, από την Κουμουνδούρου προαναγγέλλεται πως θα ασκηθεί μέγιστη και διαρκής πίεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό για τη διενέργεια μεταξύ τους ντιμπέιτ καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές.

Τέταρτο, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, θα δοθεί το επόμενο διάστημα βαρύτητα στην παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων, κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί στη ρητορική του κυρίου Τσίπρα, αλλά και με τα προεκλογικά σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ και να κορυφωθεί με την έκδοση ενός συνοπτικού συνολικού προγράμματος.

Πέμπτο, η πιο σημαντική προεκλογική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δείξει τα κοινωνικά, πολιτικά και τεχνοκρατικά ανοίγματα του και η οποία όλο και αναβάλλεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες, δεν είναι άλλη από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα δώσει το πράσινο φως για τις τελικές ανακοινώσεις.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα