Τσικνοπέμπτη 2025: «Ο γάμος της Γιαννούλας», ο «κούρκος» και τα Πετεγολέτσια

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με έθιμα που συνδυάζουν τη διασκέδαση, το καλό φαγητό και τις τοπικές παραδόσεις.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ημέρα γιορτής σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερα τοπικά έθιμα. Φέτος, πέφτει στις 20 Φεβρουαρίου 2025, σηματοδοτώντας την κορύφωση της περιόδου πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους θα έχουν τα κρεατικά στα κάρβουνα.

H Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα προετοιμασίας

για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα - που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής - ενώ είναι γνωστή και για τα μοναδικά της έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μερικά από τα πιο ξεχωριστά είναι τα εξής:

Στην Πελοπόννησο, το έθιμο περιλαμβάνει τη σφαγή χοιρινών, από τα οποία παρασκευάζονται παραδοσιακά εδέσματα όπως πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό. Στην Πάτρα, που ζει στους ρυθμούς του Πατρινού Καρναβαλιού, οι κάτοικοι από το μεσημέρι στήνουν ψησταριές σε δρόμους και καταστήματα, ενώ χαρακτηριστικά δρώμενα είναι «ο γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη».

Στις Σέρρες, οι φωτιές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εθίμου. Αφού ψηθεί το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν πάνω από τις φλόγες. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τα «προξενιά», όπου ένας συμμετέχων ανακατεύει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή, κεντρικό ρόλο έχει μια κότα που οι νοικοκυρές καψαλίζουν για να καταναλωθεί την Κυριακή της Αποκριάς. Παράλληλα, τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα: ο άντρας στέλνει έναν κόκορα («κούρκο»), ενώ η γυναίκα προσφέρει μπακλαβά και μια γεμιστή κότα.

Στην Κοζάνη, η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη της Αποκριάς με το άναμμα του πρώτου «φανού», μιας μεγάλης φωτιάς όπου οι συμμετέχοντες χορεύουν, συνοδεία τοπικού κρασιού και παραδοσιακού Κοζανίτικου κιχιού. Οι φανοί είναι βασικό στοιχείο της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης και ανάβουν σε γειτονιές και πλατείες.

Στην Κέρκυρα, τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» αποτελούν ιδιαίτερο έθιμο. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην κεντρική πλατεία, στήνεται ένα θεατρικό δρώμενο, όπου οι συμμετέχοντες υποδύονται κουτσομπόληδες, αφηγούμενοι με χιούμορ διασκεδαστικές ιστορίες.

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

#ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ #ΕΘΙΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσικνοπέμπτη 2025, Γιαννούλας, Πετεγολέτσια,tsiknopebti 2025, giannoulas, petegoletsia