Ξέφυγε πάνω από τα 200 ευρώ η χονδρική τιμή στο ρεύμα - «Ασπίδα» το μπλε τιμολόγιο
Το φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ξεπέρασε η ελληνική χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και τη μειωμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα πυροδοτήσουν μια νέα ενεργειακή κρίση, η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κινήθηκε ανοδικά για Πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανέβηκε σήμερα κατά 12,47%
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιδοτήσει και τους λογαριασμούς του Μαρτίου. Άλλωστε τον Νοέμβριο όταν επανήλθε η πολιτική των επιδοτήσεων η μέση χονδρική τιμή ήταν στα 137,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τις πρώτες 13 ημέρες του Φεβρουαρίου η μέση χονδρική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 146,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί στις επόμενες ημέρες ωστόσο οι συνθήκες δεν ευνοούν για κάτι τέτοιο.
Πέρα από τη μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών και την αυξημένη ζήτηση στην άνοδο των τιμών συμβάλλει καθοριστικά και η έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας που τις προηγούμενες ημέρες έφθασε σε υψηλά διετίας ενώ χθες έκλεισε στα 56,040 ευρώ ανά μεγαβατώρα με μείωση 2,98%.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο η ελληνική αγορά με την τιμή σχεδόν στα 204,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η δεύτερη ακριβότερη μετά την Ουγγαρία που η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ευθυγραμμισμένες ωστόσο είναι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύοντας και το χάσμα στις τιμές με χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή της Σκανδιναβίας για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν.
Ετσι η ίδια τιμή χονδρικής με την ελληνική αγορά διαμορφώνεται σήμερα και σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Η αγορά της Αυστρίας έκλεισε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Πολωνίας στα 177,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Γερμανίας στα 172,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Ιταλίας στα 170,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, της Γαλλίας στα 150,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα προφανώς λόγω της παραγωγής από τα πυρηνικά ενώ και στις χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 130,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στις Σκανδιναβικές χώρες. Έτσι στην Φινλανδία η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 79,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Σουηδία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 89,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 146,66 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τέλος στη Νορβηγία που επίσης έχει τέσσερις ζώνες τιμών η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 97,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 134,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Ασπίδα» τα μπλε τιμολόγιαΠλέον οι καταναλωτές στρέφονται στην αναζήτηση λύσεων που θα τους εξασφαλίζουν σταθερούς λογαριασμούς ρεύματος.
Όπως προκύπτει από τις τιμές ανά πάροχο που αναρτά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με τα σταθερά ή μπλε τιμολόγια ρεύματος τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις 300 kWh μπορούν να εξοικονομήσουν στους λογαριασμούς τους πάνω από 20% σε σχέση με τα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος.
Το βασικό είναι ότι τα μπλε τιμολόγια ρεύματος έχουν χρεώσεις που μένουν αμετάβλητες για 12 ή σε κάποιες περιπτώσεις και 24 μήνες. Μάλιστα αρκετοί πάροχοι δίνουν ακόμα χαμηλότερες τιμές όταν πρόκειται για πακέτο ρεύματος και φυσικού αερίου. Ενδεικτικά, η Protergia (Metlen) διαθέτει το 12μηνο «μπλε» Value Secure 12M, με σταθερή τιμή στα 9,9 λεπτά ανά kWh, ενώ υπάρχουν προγράμματα για συνδυασμό με φυσικό αέριο. Παράλληλα, η ΔΕΗ προσφέρει το My Home Online στα 14,2 λεπτά ανά kWh και το My Home Enter με την ίδια τιμή, υπό την προϋπόθεση της πληρωμής μέσω πάγιας εντολής.
#ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ #ΡΕΥΜΑ #ΤΙΜΕΣ_ΡΕΥΜΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυναικοκτονία στις Σέρρες: 59χρονος στραγγάλισε τη σύζυγό του
- Εύη Νομικού: Έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος σεισμογόνος χώρος – Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη
- Πιερία: Η ανατριχιαστική ομολογία της 34χρονης - Γιατί σκότωσε τον Κώστα Σιαμήτρα
- Συγκλονίζει ο 24χρονος Δημήτρης – Πώς επιβίωσε από το τρίτο βαγόνι στα Τέμπη
- Πατησίων: Η στιγμή της ανατροπής του αυτοκινήτου - «Με πήρε ο ύπνος» είπε ο οδηγός
- Εργατολόγος για αναδρομικά συνταξιούχων: Ο ΕΦΚΑ θα κληθεί να χορηγήσει 800 € για δώρα και επιδόματα – Αφορά τους 370.000 που είχαν προσφύγει
- ΚΚΕ κατά Κωνσταντοπούλου: Το βίντεο που παρουσίασε
- Χειροπέδες σε 17χρονο στο Ηράκλειο: Χαστούκισε τη μητέρα του κατά τη διάρκεια καβγά
- Γυναικοκτονία στις Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος που σκότωσε την 52χρονη σύζυγό του - Έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός (Βίντεο)
- Τατιάνα Μπλάτνικ: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο του Νικόλαου - «Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν μια περιπέτεια, θα συνεχίσω να ζω στην Ελλάδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ξέφυγε πάνω από τα 200 ευρώ η χονδρική τιμή στο ρεύμα - «Ασπίδα» το μπλε τιμολόγιο
- Έφαγε 900 αυγά σε 1 μήνα: Τι απίστευτο συνέβη στο σώμα του
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Βαρομετρικό χαμηλό θα σαρώσει τη χώρα μας με έντονο ψυχρό επεισόδιο
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη για Νίκο Συρίγο: «Η αποδοχή που έχει για εμένα με έχει κάνει το να μπορώ να ρισκάρω»
- Βίντεο από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στην Ταϊβάν - Τουλάχιστον 5 νεκροί
- Βορίδης: Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ιστορικό ρεκόρ στην κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα - Η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη
- Πότε ξεκινά η βροχή «δίχως τέλος» στην Αθήνα
- Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Πατησίων: Κοιμήθηκε στο τιμόνι ο οδηγός
- Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ σε Σαντορίνη και Αμοργό - Παραμένει η ανησυχία σεισμολόγων

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ξέφυγε πάνω από τα 200 ευρώ η χονδρική τιμή στο ρεύμα - «Ασπίδα» το μπλε τιμολόγιο
- Έφαγε 900 αυγά σε 1 μήνα: Τι απίστευτο συνέβη στο σώμα του
- Ιστορικό ρεκόρ στην κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα - Η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη
- Το όσπριο που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη, σύμφωνα με την επιστήμη
- Τελικά, μπορείτε να πίνετε χυμό αν έχετε διαβήτη;
- WP: Το Ισραήλ πιθανόν να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- Πότε ξεκινά η βροχή «δίχως τέλος» στην Αθήνα
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη για Νίκο Συρίγο: «Η αποδοχή που έχει για εμένα με έχει κάνει το να μπορώ να ρισκάρω»
- Βίντεο από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στην Ταϊβάν - Τουλάχιστον 5 νεκροί
- Βορίδης: Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κ.Βελόπουλος: Η επαφή Πούτιν – Τραμπ αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Ελλ. Λύση ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας
- Χειμερινή ενεργειακή φτώχεια: Το προφίλ των νοικοκυριών που πλήττονται – Μέτρα στήριξης από τον Δήμο Αθηναίων
- Μάντσεστερ Σίτι: Η κατάρρευση με αριθμούς και ο παρατηρητής Γκουαρντιόλα
- State of Play με Metal Gear Solid και DLC του επιτυχημένου Lies of P – Ανακοινώθηκε remaster του Days Gone
- Η λάβα έβαψε το χιόνι κόκκινο και το εξαφάνισε (βίντεο, φωτογραφίες)
- Σοκ από τη νέα γυναικοκτονία στις Σέρρες: 59χρονος σκότωσε την 52χρονη σύζυγό του
- Τηλεθέαση: Κέρδισε το δυναμικό η Σκορδά - Η μυθοπλασία σάρωσε στην prime time
- Χαβάη: Αθλητής του ράγκμπι σκοτώθηκε μετά από βουτιά 15 μέτρων στη θάλασσα
- Paul McCartney: «Πριβέ» συναυλία – έκπληξη για μόλις 575 άτομα στο Bowery Ballroom – Χαμός για ένα εισιτήριο, εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά (videos)
- Το "φλερτ" της Κεραμέως με το Άμυνας και η σταθερή επιθυμία για... σκοπιά στη Μεσογείων