Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων με «μελάνια» από καρότα και έντομα

Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη συνδυάζουν λαχανικά και έντομα σε “μελάνια τροφίμων” για 3D εκτύπωση προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώσουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η ζήτηση για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες αναμένεται επίσης να αυξηθεί ταυτόχρονα. Σε ορισμένα μέρη της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, οι άνθρωποι έχουν ήδη στραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών από έντομα, φυτά και φύκια. Ωστόσο, η ιδέα της κατανάλωσης εντόμων μπορεί εξακολουθεί να είναι άβολη για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτός είναι

ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα ερευνητών με έδρα τη Σιγκαπούρη αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων λίγο πιο εύγευστη. Η ομάδα συνδύασε γρύλους, προνύμφες και μερικά άλλα πλούσια σε πρωτεΐνες έντομα με κοινά λαχανικά που καταναλώνονται συχνά. Το σχέδιό τους ήταν να αλλάξουν τη συνολική γεύση του «φαγητού».

«Η εμφάνιση και η γεύση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών, όπως π.χ. εντόμων μπορεί να είναι αποκρουστική για πολλούς. Εδώ είναι που η ευελιξία της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων ανταποκρίνεται στην πρόκληση, καθώς μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα τρόφιμα και να ξεπεράσει τις καταναλωτικές αναστολές», σχολιάζει ο καθηγητής Chua Chee Kai από το Singapore University of Technology and Design (SUTD).

Για παράδειγμα, στην πράξη, κοινώς γνωστά λαχανικά, όπως τα καρότα μπορούν να αναμειχθούν με εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως οι γρύλοι, για να παραχθεί μια πιο οικεία γεύση στους καταναλωτές. Αυτό το μείγμα από καρότα και γρύλους μπορεί στη συνέχεια, ως «μελάνι» μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή τροφίμων να δημιουργήσει ένα οπτικά ελκυστικό πιάτο που θα διεγείρει τις αισθήσεις.

Ο καθηγητής Chua και η ομάδα από το SUTD συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Νοσοκομείο Khoo Teck Puat (KTPH) και το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (UESTC) για να επινοήσουν μια συστηματική μηχανική προσέγγιση για την βέλτιστη και αποτελεσματική ενσωμάτωση εναλλακτικών πρωτεϊνών στα “μελάνια τροφίμων “(food inks).

H ομάδα εφάρμοσε την καθιερωμένη τεχνική “Response Surface Methodology” στη 3D εκτύπωση τροφίμων. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με εναλλακτικές πρωτεΐνες όπως σόγια, σπιρουλίνα, γρύλους, προνύμφες μαύρης μύγας και σερικίνη (πρωτείνη μεταξοπσκώληκα) και στη συνέχεια δοκίμασαν πειραματικά τα ενισχυμένα τυποποιημένα μελάνια τροφίμων. Αυτή η ερευνητική μελέτη μπορεί επίσης να γενικευτεί και για άλλα συστατικά τροφίμων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Food Hydrocolloids

#ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ_ΕΚΤΥΠΩΣΗ #ΤΡΟΦΙΜΑ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα