Τρεις μολυσματικές ασθένειες πέραν του COVID-19 που αναζητούν εμβόλιο

H COVID-19 δεν είναι η μόνη ασθένεια για την οποία οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν ένα εμβόλιο. 3 ακόμη αναζητούν ένα εμβόλιο.

Περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον προσβληθεί από το COVID-19 και περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται σωστά για να βρουν ένα εμβόλιο για την προστασία από το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Αν και δεν προκαλεί έκπληξη οτι όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε αυτόν τον αγώνα εμβολίων, η COVID-19

δεν είναι η μόνη ασθένεια για την οποία οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν ένα εμβόλιο.

3 μεγάλες ασθένεις αναζητούν εμβόλιο

Θεωρούμε την ελονοσία, τη φυματίωση και το HIV / AIDS ως τις «μεγάλες τρεις» μολυσματικές ασθένειες. Μαζί είναι υπεύθυνοι για περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Επηρεάζουν δυσανάλογα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι θάνατοι από αυτές τις τρεις ασθένειες θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν τον επόμενο χρόνο ως αποτέλεσμα διαταραχών στην υγειονομική περίθαλψη ενόψει του COVID-19. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα των έμμεσων επιπτώσεων μιας ανεξέλεγκτης μολυσματικής νόσου. Μας υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της έρευνας εμβολίων για τα πολλά άλλα μολυσματικά παράσιτα, ιούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και θάνατο.

Ελονοσία: το παράσιτο

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος ενός μολυσμένου κουνουπιού. Τα κοινά συμπτώματα είναι παρόμοια με τη γρίπη: πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και κόπωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η ελονοσία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο . Το 2018, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδύνευε από ελονοσία. Υπήρξαν περίπου 228 εκατομμύρια περιπτώσεις και 405.000 θάνατοι από την ασθένεια, κυρίως σε παιδιά κάτω των πέντε στην υποσαχάρια Αφρική.

Τα φάρμακα κατά της ελονοσίας χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της λοίμωξης από ελονοσία. Όμως, το Plasmodium falciparum , το πιο θανατηφόρο από τα παράσιτα της ελονοσίας που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, έχει αναπτύξει αντοχή έναντι όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία και την πρόληψη της ελονοσίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας περιπλέκεται από τις διάφορες μορφές ή τα στάδια του κύκλου ζωής του παρασίτου στον ανθρώπινο ξενιστή. Οι ανοσολογικές αποκρίσεις που απαιτούνται για τη θανάτωση του παρασίτου διαφέρουν μεταξύ αυτών των διαφορετικών σταδίων. Έτσι, οι υποψήφιοι εμβολίων ελονοσίας στοχεύουν συνήθως μόνο ένα στάδιο παρασίτων.

Η βρετανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία GSK έχει εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο ελονοσίας στον κόσμο , το Mosquirix. Στοχεύει στο στάδιο στο οποίο το παράσιτο βρίσκεται όταν το κουνούπι το εγχέει. Παρόλο που είναι ο μόνος υποψήφιος για εμβόλιο ελονοσίας που ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές φάσης 3, το Mosquirix έχει μόνο μέτρια αποτελεσματικότητα (λιγότερο από 40%) που πέφτει γρήγορα μετά την τελική δόση. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ικανό να προκαλέσει μακροχρόνια ανοσία. Υπάρχουν 20 άλλοι υποψήφιοι εμβολίων κατά της ελονοσίας σε προ-κλινική ή κλινική αξιολόγηση. Στο προσκήνιο αυτών είναι το εμβόλιο σποροζωϊτών της Σοναρίας (PfSPZ), το οποίο στοχεύει επίσης το στάδιο των παρασίτων που εγχέεται από το κουνούπι. Αυτή τη στιγμή αξιολογείται για την αποτελεσματικότητα στην Αφρική.

Διαβάστε για τις 2 άλλες ασθένειες που βρίσκονται σε αναζήτηση εμβολίου

Keywords
Τυχαία Θέματα