Τρεις μήνες νέα κυβέρνηση: Τα δέκα… «αγαπημένα παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ που χτύπησε η Νέα Δημοκρατία

Κρεσέντο νομοθετικών πρωτοβουλιών επιδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας σειρά δεσμεύσεων που είχε κάνει σημαία η Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο που η ίδια ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιες βασικές αλλαγές δρομολογούνται και έρχονται να “ξηλώσουν” εμβληματικές αποφάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές από τις οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων πολιτικών

αντιπαραθέσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών δίνοντας το δικό της πολιτικό στίγμα. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αναδείξει τη διαφοροποίησή της από την προηγούμενη διακυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αναληφθεί 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες με κυριότερες αυτές στους τομείς των επενδύσεων, των εργασιακών, της φορολογίας και της ασφάλειας. Άλλωστε σε αυτά τα θέματα είχε επικεντρώσει την αντιπολιτευτική της κριτική η Νέα Δημοκρατία κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά επένδυσε συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια.

1. Φοροελαφρύνσεις και μεσαία τάξη

Η κατά 22% μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

Εκτός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας η κυβέρνηση δρομολόγησε την αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία και θεσπίζει κίνητρο έκπτωσης 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

2. Άσυλο και ασφάλεια

Με νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε το άσυλο στα Πανεπιστήμια, δίνοντας τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρεμβαίνει εντός των χώρων των ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών -σε εξέλιξη είναι η εκπαίδευσή τους- προκειμένου να ενισχυθεί η ΕΛΑΣ και να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο.
Η ασφάλεια αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πεδία αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τα προηγούμενα χρόνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για το άβατο στα Εξάρχεια και στα Πανεπιστήμια. Ο ίδιος έθετε επανειλημμένως το θέμα στη δημοσία συζήτηση και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις στην “ώρα του Πρωθυπουργού”.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η απομάκρυνση του κοντέινερ που είχε εγκαταστήσει η ομάδα του Ρουβίκωνα στην πλατεία Εξαρχείων, οι εκκενώσεις καταλήψεων στην περιοχή και οι συχνές αιφνιδιαστικές έρευνες της Αστυνομίας σε φυλακές της χώρας.

3. Ξανά κακούργημα οι μολότοφ

Μεγάλες πολιτικές κόντρες γράφτηκαν για ορισμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδικά για τη χρήση και κατοχή μολότοφ και τους πολυισοβίτες.
Οι εργασίες των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνέστησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται οι αναμορφωμένοι Κώδικες -έπειτα από δημόσια διαβούλευση – να ψηφιστούν.
Πλέον, η χρήση και η κατοχή εκρηκτικών υλών -μεταξύ των οποίων και μολότοφ- μέσα στο πλήθος θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αλλάζουν και ευνοϊκές διατάξεις για πολυισοβίτες καταδικασμένους για βαριά και ειδεχθή εγκλήματα.

4. Υποστολή της κλήρωσης για τη σημαία

Οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις δεν θα βγαίνουν με κλήρωση, όπως θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει εγκύκλιο προς όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καλώντας τους διευθυντές να μην πραγματοποιηθεί επιλογή σημαιοφόρου με κλήρωση, ξεκινώντας από την προσεχή παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Κριτήριο θα είναι και πάλι η σχολική επίδοση του μαθητή, ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή.

5. Νέος αντικαπνιστικός και αυστηρά πρόστιμα

Το κάπνισμα ακόμα και σε χώρους της Βουλής ήρθε αρκετές φορά στην επικαιρότητα και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα υπουργών και βουλευτών τροφοδότησαν κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί όχι μόνο για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμόστηκε, αλλά και για την τήρησή της στην πράξη.
Τα νέα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες, η Αστυνομία επιστρατεύεται για να εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ όπως αναμενόταν έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις. Και από τους συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ για την εμπλοκή των αστυνομικών, αλλά και από τους ιδιοκτήτες καφέ για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου.

6. Υγεία και συντάξεις χηρείας

Λύση στο χρόνιο ζήτημα της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές ασθένειες επιχειρείται να δοθεί αλλάζοντας τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων.

Πλέον χορηγούνται φάρμακα από τα φαρμακεία και από τα νοσοκομεία, ώστε να περιοριστούν οι των ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, θέμα για το οποίο είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και διευθετήθηκε εντός διμήνου.

Για το ασφαλιστικό προετοιμάζονται αλλαγές ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έβγαλαν ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμο Κατρούγκαλου.

7. Η επένδυση στο Ελληνικό

Προχώρησε το νέο σχέδιο της Cosco για τον Ο.Λ.Π, όπως και η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Εκδόθηκαν οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη κατασκευή και λειτουργία καζίνο.
Η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στο Ελληνικό να λειτουργεί ως σύμβολο για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή των επενδύσεων και της ανάπτυξης, εξ και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα.

Ώθηση στις επενδύσεις φιλοδοξούν να επιτύχουν μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Επενδύω στην Ελλάδα». Σκοπός είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να απλοποιούν οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, καθιερώνοντας μιας σειρά από νέα εργαλεία όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης για τις χρήσεις γης και τις ιδιοκτησίες, ώστε να έχει πλήρη εικόνα ένας υποψήφιος επενδυτής.

8. Κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις

Αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο εκπονείται από το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίσης, δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία σε όσους χρωστούν με το νέο σύστημα των 120 δόσεων. Σε αυτό εντάχθηκαν 1.154.708 οφειλέτες -ανταπόκριση που αντιστοιχεί σε έναν στους τρεις που χρωστούν- ρυθμίζοντας χρέη που ξεπερνούν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, για όσους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση, ξεκινούν κατασχέσεις από την εφορία.

9. Δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τα παλιά δάνεια, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο για 10ετες ομόλογο με 1,5%, κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό του περασμένου Μαρτίου όταν το επιτόκιο ήταν στο 3,9%. Φαίνεται να συγκεντρώνει ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών και για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο.

10. Ψήφος και για τους απόδημους

Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ανοίξει το θέμα για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του έτους να ρυθμίσει το θέμα και όπως διαπιστώθηκε κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων υπάρχει μεγάλο πεδίο για πολιτική συναίνεση, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που αν και δεν είναι αρνητικός θέτει αστερίσκους και προϋποθέσεις.

 

 

Keywords
νεα δημοκρατια, νέα, συριζα, νεα κυβερνηση, δημοκρατια, κυβερνηση, μηνες, υπουργειο δικαιοσυνης, υπουργείο παιδείας, εκλογες, τσιπρας, ενφια, ΦΠΑ, ελασ, βουλη, σχολεια, φαρμακεια, εοπυυ, ελλαδα, ηρακλης, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, μιλα, βγαινουν, κληρωση, παρελαση, το θεμα, αστυνομια, δανεια, εργαλεια, εφορια, ηγεσια, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, κοντρα, οικονομια, πλαισιο, υγεια, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, ασθενειες, ασυλο, ασφαλιστικο, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγκληματα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελασ, εξαρχεια, εξελιξη, επενδυτης, επενδυσεις, εποχη, ερευνες, ερχονται, ιδια, εικονα, καπνισμα, λειτουργια, μητσοτακης, μειωση, μολοτοφ, νοσοκομεια, ομαδα, ουσιαστικα, πεδια, πεδιο, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητηση, σειρα, στιγμα, σχεδιο, φαρμακα, φορα, αγορες, ασφαλεια, ερωτησεις, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωδικες, κυριακου, σημαια, θεματα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα