Τραμπ: Δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων πηγαίνοντας ...«κόντρα» στη Γερουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, πηγαίνοντας «κόντρα» και στην αμερικανική Γερουσία.

Ο Τραμπ θα συνεχίσει να τηρεί την πάγια στάση επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Αναφερόμενη στο «Ψήφισμα της Γερουσίας 150», με το οποίο επικυρώθηκε η απόφαση της Βουλής

των Αντιπροσώπων για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η εκπρόσωπος σημειώνει:

«Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι θέσεις μας εκφράζονται από την ανακοίνωση που είχε κάνει ο πρόεδρος τον περασμένο Απρίλιο».

Ο Τραμπ σε εκείνη την δήλωση δεν είχε αναφερθεί στα γεγονότα του 1915-1923 ως «Γενοκτονία», αλλά είχε χρησιμοποιήσει την Αρμένικη έκφραση «Meds Yeghem» που σημαίνει «μεγάλες σφαγές» και δημόσια είχε τιμήσει τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων.

Η Γερουσία επικύρωσε την απόφαση στις 12 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τα εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αλλά μετά από αυτή την εξέλιξη ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι δεδομένο ότι δεν θα δώσει την έγκρισή του στο ομόφωνο ψήφισμα της Γερουσίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ο Καναδάς και η Γερμανία, ενώ η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την γενοκτονία υποστηρίζοντας ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και Αρμένιοι υπήρξαν θύματα των όσων συνέβησαν την περίοδο 1915-1917.

Keywords
Τυχαία Θέματα