Το «μυστήριο» της σπάνιας σχέσης θρομβώσεων - εμβολιασμών, η εκτίμηση από ΕΜΑ

Με τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών, μεταξύ αυτών φυσικά και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα έχει επικοινωνία απόψε ο EMA, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα συμπεράσματα του γύρω από τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca και σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η εμφάνιση ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρεται ως πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια

του Vaxzevria, του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca, κατέληξε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA (PRAC).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πάντως επαναλαμβάνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί των κινδύνων, αφού άλλωστε τα εν λόγω περιστατικά υπολογίζονται 1 στις 100.000.

Η περιπτώσεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ενώ μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δηλαδή δεν έχει βρεθεί άμεση σχέση με ηλικία ή/και φύλο, όπως εξήγησε η επικεφαλής του EMA, Dr Emer Cooke στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Όπως εκτιμήθηκε, αν και ο μηχανισμός που οδηγεί στην εμφάνιση ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά από τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει αποσαφηνιστεί μια πιθανή εξήγηση ίσως είναι η πρόκληση μιας ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο, παρόμοια με εκείνη που εμφανίζουν ασθενείς που θεραπεύονται με ηπαρίνη.

Είναι, βασικά, οι διαφορές στα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών και τους πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί που δεν επιτρέπει να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για συγκεκριμένους πληθυσμούς που θα έπρεπε να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Για αυτό και η Dr Sabine Straus, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας (Φαρμακοεπαγρύπνησης PRAC) του ΕΜΑ κάλεσε την AstraZeneca να πραγματοποίηση συμπληρωματικές κλινικές μελέτες για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω.

Άλλωστε, τα εμβολιαστικά προγράμματα αποτελούν εν πολλοίς εθνικές πολιτικές που αποφασίζονται από τα κράτη-μέλη και σε συνδυασμό με την έλλειψη καταληκτικών απαντήσεων γύρω από το μηχανισμό δεν μπορούν να δοθούν δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες ή να συστήσουν συγκεκριμένα μέτρα για τις χώρες της Ε.Ε., τις οποίες όμως κάλεσε να λάβουν υπόψη μια σειρά από προϋποθέσεις πριν λάβουν την όποια απόφαση.

Όπως ανέφερε η Dr Cooke απόψε θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, στην Ελλάδα δηλαδή ο ΕΟΦ, για τα συμπεράσματα τους.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΜΑ συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία των εμβολιασμών και να διερευνά αναφορές για πιθανές παρενέργειες.

Πάντως, η Dr Cooke επεσήμανε πως ο εντοπισμός των εν λόγω θρομβοεμβολικών περιστατικών άμεσα είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ευρώπη λειτουργεί. Τα συμβάντα εντοπίστηκαν και η αντίδραση ήταν άμεση.

Πηγή: news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα