Μητσοτάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 - Τι είπε για Πάσχα και υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Συνέντυξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα έδωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη, όχι με την Τουρκία»

“Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία

ήταν απούσα από τα θέματα της Λιβύης. Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας. Αποκατέστησα σαφές ότι είναι παράνομο αυτό το μνημόνιο”, είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως “η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη, όχι με την Τουρκία. Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες σε υποδομές, ενέργεια και νερό”.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε: “Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για ανατρέψιμη προσέγγιση. Της δίνουμε την ευκαιρία για θετική ατζέντα αλλά υπό προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκής της πορεία είναι να μην υπάρχουν εντάσεις. Μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα να δεχτεί η Τουρκία τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στα νησιά μας.

Σχολεία και self test

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πιθανό άνοιγμα και άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων, σημείωσε πως «δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Και ο κορονοϊός μας έχει εκπλήξει και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα. Θετικό γεγονός το πράσινο φως στο άνοιγμα των Λυκείων».

«Πολύ σύντομα εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό. Αν και οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για τα self tests.

«Οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν, θα αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους φαρμακοποιούς αναφορικά με τις συσκευασίες των self tests.

Πάσχα και εστίαση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις σχετικά με το τι θα συμβεί το Πάσχα.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω». 

Για την εστίαση ωστόσο προέβλεψε ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

“Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα”.

Τόνισε πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων. «Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες που μειοψήφησαν. Κάποιες φορές δημιουργεί την αίσθηση μια πολυφωνίας. Αλλά δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια για το πως θα αντιμετωπιστεί ένας ιός. Να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες – το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως- τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

“Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι”.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

Εμβολιασμοί και ανοσία

«Kαλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι συζητείται να είναι υποχρεωτικός από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

“Ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς. Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας. Μπείτε στην πλατφόρμα και εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό” είπε απευθυνόμενος στους ηλικιωμένους που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει ανοσία, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει”.

Για την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως “δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν”.

«Αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα την κάνω», είπε χαρακτηριστικα ο Πρωθυπουργός.

«Λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας»

Ερωτηθείς για τα λάθη στον χειρισμό της πανδημίας, είπε: “Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Τον Ιανουάριο κλείσαμε νωρίς αλλά διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα συμμόρφωσης. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο σκληρό lockdown. Η επιτροπή αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, που είναι απολύτως ελεύθεροι να εισηγούνται και εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα μιλώ σχεδόν καθημερινά και βλέπω όλα τα δεδομένα. Εμείς εκθέτουμε στην επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Πρέπει να γνωρίζει για παράδειγμα το κόστος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου”.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα: “Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να συμβουλεύει την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά είναι απόφαση του ίδιου να μας συμβουλεύει χωρίς να εκτίθεται. Πιστεύω ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι στοχοποιήθηκε χυδαία”.

“Θεωρώ ότι τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα που εκπέμπαμε δεν ήταν τόσο καθαρό, όσο ήθελα, Θα ήθελα οι ειδικοί να μην βγαίνουν στα κανάλια και να λένε γιατί μειοψήφησαν””.

Εισφορά αλληλεγγύης

«Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας.
Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας» είπε ο Πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.
Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.


«Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.
Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου» κατέληξε.

Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, πασχα, πασχα 2012, ειπε, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, star, λιβυη, κρητη, ελλαδα, σχολεια, κορονοϊός, φως, καιρος, φας, lockdown, καλοκαιρι, νέα, επιταξη, οφείλεται, ενφια, εκλογες, αιγαιο, τσιπρας, δίλημμα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μνημονιο, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ανοιγμα σχολειων, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, οικονομικη κριση, χωρες, βημα, δημοκρατια, εργασια, ιος, νησια, οικονομια, πιεση, φως, star, ασπιδα, ατζεντα, εβδομαδες, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δηλωσεις, δίλημμα, ευκαιρια, υπαρχει, εκτιμηση, ενεργεια, εμβολιο, ενημερωση, επρεπε, εστιαση, ευθυνη, θετικο, κυβερνηση, κυμα, λαθη, λειπει, λογο, μηνες, μειωση, οφείλεται, παμε, ρολο, συζητηση, συντομα, τουρκια, φας, φυσικα, φθινοπωρο, φθορα, φοβος, φορα, χωρα, κυριακου, μπροστα, σωτηρης, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα