Το ΕΚ βάζει δύσκολα στον Ερντογάν - Πρώτα αναγνώριση της Κύπρου και μετά βίζα

Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο θα κληθεί ενδεχομένως να υπερκεράσει η Τουρκία στη νέα εποχή της παντοκρατορίας του Ταγίπ Ερντογάν. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πως η Άγκυρα θα να αναγνωρίσει την Κύπρο, ούτως ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για αλλαγές στις ευρωπαϊκές βίζες προς τους Τούρκους πολίτες.

Την αναγνώριση της Κύπρου θέτει ως προϋπόθεση στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ώστε να μπορέσει να «ξεπαγώσει» το θέμα της ευρωπαϊκής βίζας για τους Τούρκους πολίτες σύμφωνα με ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ευρωβουλή.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Europol και των τουρκικών Αρχών για το εάν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αρχίσουν να εκδίδονται βίζες προς τους πολίτες της, μέτρο το οποίο απορρέει από τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό.

Το ψήφισμα που πέρασε με πλειοψηφία τονίζει ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη βίζα είναι η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη σε νομικό επίπεδο, κάτι που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που η Τουρκία αρνείται από την εποχή της εισβολής και της κατάκτησης του μισού νησιού.

Το γεγονός αυτό βάζει αρκετά δύσκολα στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο νέο κοινοβούλιο υπάρχει αυξημένη παρουσία εθνικιστών βουλευτών, ενώ το κόμμα του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι εκείνο που στηρίζει το AKP για να έχει πλειοψηφία εντός βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα