Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας, «η απόφαση είναι δεσμευτική» λέει ο Ζελένσκι

Το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική, μοιάζει πολύ δύσκολο η Ρωσία να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν.

Το ανώτερο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε την Τετάρτη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Με ψήφους 13 έναντι

2, η Ρωσική Ομοσπονδία καλείται να σταματήσει τη δράση της στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου κατά της συγκεκριμένης πολεμικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Η υπόθεση

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει κάποια γενοκτονία στα ανατολικά της, στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ώστε να επέμβει. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει, και το δικαστήριο έχει έναν ρόλο να παίξει» ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Δικαστήριο Αντόν Κορίνεβιτς.
Οι Ρώσοι μποϊκόταραν τη διαδικασία. Σε ένα υπόμνημα που έστειλε η Μόσχα υποστήριξε πως το Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα, παράλληλα σημείωσε πως η ρωσική κυβέρνηση ενήργησε στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.

Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Η Ουκρανία πέτυχε μια μεγάλη νίκη απέναντι στη Ρωσία μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Δικαστήριο απαίτησε την άμεση διακοπή της εισβολής. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία πρέπει να υπακούσει αμέσως. Αν την παρακούσει θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα