Το απόγευμα παρουσιάζονται οι δεσμεύσεις Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια

Συνέχεια της στροφής ότι επιχειρεί να πραγματοποιήσει στην κοινωνική ατζέντα γίνεται σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε ένα θέμα το οποίο αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια.

Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά και ευρύτερα

το πρόβλημα του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης των ιδιωτικών χρεών.

Δεδομένης της έκτασης και της έντασης του προβλήματος, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό πολιτών που περιμένουν να ακούσουν αυτές τις δεσμεύσεις για το ιδιωτικό χρέος, με το ζήτημα να αποτελεί για το κόμμα «μοντέλο» για μια περισσότερο κοινωνικού και προγραμματικού χαρακτήρα ρητορική στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Η ΝΔ στηρίζει την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου μέσω των πλειστηριασμών

Καταρχάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη ΝΔ ότι κατά τη διάρκεια της διακυβενρησης της το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δις και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί στην επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτελεσης από funds κατά πολιτών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που αντιμετωπίζονται συλληβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Όπως λένε, το αποτέλεσμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία, εν μέσω πληθωριστικής κρισης να σαρώνεται από γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών και τα funds να λειτουργουν με πλήρη ασυδοσία.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν, επίσης, πώς με τον πτωχευτικό κώδικα καταργήθηκε ορίζοντια η προστασία της κύριας κατοικίας, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν προβλέφθηκε καμια δεσμευτικότητα συμμετοχής πιστωτών, τραπεζών και funds, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών και με τον « Ηρακλή» μεταβιβάστηκε μεγάλος όγκος δανείων από τις τράπεζες σε funds, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση προτασης ρύθμισης στον δανειολήπτη πριν τον πλειστηριασμο, απαλλάσσοντας συγχρόνως τα funds από τη φορολογία για τις κάθε ειδους πράξεις τους.

Καταλήγουν, λοιπόν, στο ότι η κυβέρνηση της νδ στηρίζει την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσιας πολιτών.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ Σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια, αυτές περιλαμβάνουν:

- Προστασία τόσο της Πρώτης Κατοικίας, όσο και της Επαγγελματικής Στέγης, καθώς και της Αγροτικής Γης.

- Εξωδικαστική πλατφόρμα συμβιβασμών.

- Υποχρεωτικότητα συμμετοχής για τους δανειστές.

- Δικαστική προστασία για τους ευάλωτους.

- Έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη μείωση των δόσεων των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Επίσης, αφορμής δοθείσης, ο κύριος Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί στο ζήτημα της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων που προσφέρουν οι τράπεζες, αλλά και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικό έλεγχο της Εθνικής.

Η Αχτσιόγλου συγκρότησε το σχέδιο, Κατσέλη και Τσακαλώτος το «σφραγίζουν»

Στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, σήμερα στις 18.30, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, θα συμμετέχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε και την ευθύνη για τη συγκρότηση του, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης, ο οποίος είναι αυτός που έκανε τον μεγαλύτερο όγκο της συγγραφής του.

Προφανώς η παρουσία των Τσακαλώτου και Κατσέλη στην εκδήλωση δίνουν κύρος, αντίστοιχα, στην οικονομική και στην κοινωνική του διάσταση, με την κυρία Αχτσιόγλου να έχει την πολιτική ευθύνη, αλλά και την πρακτική, για τη συγκρότηση του, καθώς τόσο η ίδια είναι νομικός, αλλά και ο Δημήτρης Λυρίτσης αποτελεί προσωπική της επιλογή. Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΟΚΚΙΝΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΡΙΖΑΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ_ΣΥΜΜΑΧΙΑ #ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα