Τη σύσταση ενός διακρατικού οργανισμού για την επίβλεψη της τεχνητής νοημοσύνης προτείνει ο δημιουργός του ChatGPT

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν “υπαρξιακό κίνδυνο” για την ανθρωπότητα» επανέλαβε χθες, για μια ακόμη φορά, από το Άμπου Ντάμπι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman ο οποίος έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία για να συζητήσει για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δημιουργός του ChatGPT πρότεινε μάλιστα τη σύσταση ενός διεθνούς διακρατικού οργανισμού, στο μοντέλο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που να επιβλέπει τη χρήση της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογίας.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο. Αντιμετωπίζουμε έναν υπαρξιακό κίνδυνο ως είδος», είπε ο Altman, «η πρόκληση

που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το πώς θα διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτά τα τεράστια οφέλη. Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τον κόσμο».

Το ChatGPT του OpenAI, το δημοφιλές chatbot, από την αρχή της κυκλοφορίας του τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Μάλιστα, η Microsoft επένδυσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI.

Η επιτυχία του ChatGPT, που προσφέρει μια ματιά στο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και μαθαίνουν, έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες, ακόμη και στους δημιουργούς της.

Εκατοντάδες ηγέτες του επιστημονικού πεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Altman, υπέγραψαν μια επιστολή τον περασμένο Μάιο προειδοποιώντας πως «ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Ο Άλτμαν έφερε ως παράδειγμα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, που λειτουργεί ως ένας «άγρυπνος φρουρός» των Ηνωμένων Εθνών για την πυρηνική ασφάλεια, ο οποίος δημιουργήθηκε, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού προηγήθηκε η ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

«Ας ενωθούμε σε αυτό παγκοσμίως», είπε ο Άλτμαν. «Αναφέρομαι στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ως ένα μοντέλο όπου ο κόσμος συμφώνησε λέγοντας:

“Εντάξει, πολύ επικίνδυνη τεχνολογία, ας βάλουμε όλοι κάποια προστατευτικά κιγκλιδώματα”.

Και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε και τώρα με τη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν είναι τόσο επικίνδυνη σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη πολύ γρήγορα».

Οι νομοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να γίνει το de facto παγκόσμιο πρότυπο για τη χρήση της τεχνολογίας.

Ο Άλτμαν τόνισε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο ότι η κυβερνητική παρέμβαση θα είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των κινδύνων που συνεπάγεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: Associated Press

#ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ #CHATGPT
Keywords
Τυχαία Θέματα