Τι συμβαίνει με τα απόρρητα έγγραφα που... διαρρέουν από το Πεντάγωνο!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις μετά από τη μεγάλη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, η οποία αναστάτωσε τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχους των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου και βασικούς συμμάχους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά πώς το σύνολο των άκρως ευαίσθητων εγγράφων, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ

κατασκοπεύουν «φίλους και εχθρούς», καθώς και πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατέληξε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά, μέχρι σήμερα όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, ελάχιστα είναι γνωστά για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τη διαρροή ή για το πώς ορισμένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα μυστικά του έθνους κατέληξαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Παραμένουν στο.. σκοτάδι

Το υπουργείο Άμυνας εξακολουθεί να εξετάζει το θέμα και έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τη διαρροή τέτοιων εξαιρετικά ευαίσθητων εγγράφων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το Πεντάγωνο έχει συστήσει μια "διυπηρεσιακή προσπάθεια" για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της διαρροής, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ και στενοί σύμμαχοι φοβούνται ήδη ότι οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητες πηγές και να θέσουν σε κίνδυνο σημαντικές σχέσεις.

Οι νομοθέτες του Κογκρέσου έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για το - προφανές - εύρος της διαρροής και την ευαισθησία των εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με το τι έχει συμβεί.

Τόσο μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας απαιτούν απαντήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, έχει προγραμματίσει να λάβει ενημέρωση τη Δευτέρα και οι ομόλογοί του στη Γερουσία έχουν ζητήσει από κοινού επίσης ενημέρωση.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη διαρροή: Τι συνέβη

Τα έγγραφα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης των αναρτήσεων που εξέτασε το CNN.

Οι αναρτήσεις είναι φωτογραφίες τσαλακωμένων εγγράφων τοποθετημένων πάνω σε περιοδικά και περιτριγυρισμένων από άλλα αντικείμενα.

«Είναι σαν να έχουν διπλωθεί βιαστικά και να έχουν μπει σε μια τσέπη πριν», δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει αυτού του είδους τα έγγραφα.

Εκπρόσωπος της Discord επιβεβαίωσε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για την έρευνα.

Τι περιέχουν τα έγγραφα

Το CNN εξέτασε 53 έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν μεταξύ μέσα Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου.

Περιέχουν ένα ευρύ φάσμα άκρως απόρρητων πληροφοριών, τα οποία «προδίδουν» τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους και αντιπάλους.

Ορισμένα από τα έγγραφα, τα οποία αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι αυθεντικά, αποκαλύπτουν την έκταση των υποκλοπών των ΗΠΑ σε βασικούς συμμάχους, όπως η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Ουκρανία.

Άλλα αποκαλύπτουν το βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και στη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner Group, κυρίως μέσω υποκλαπέντων επικοινωνιών και ανθρώπινων πηγών, οι οποίες θα μπορούσαν τώρα να αποκοπούν ή να τεθούν σε κίνδυνο.

Άλλες πάλι αποκαλύπτουν βασικές αδυναμίες στον ουκρανικό οπλισμό, την αεράμυνα και τα μεγέθη και την ετοιμότητα των ταγμάτων σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση κατά των Ρώσων - και ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια πιο αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία προέρχεται από την υπηρεσία πληροφοριών σημάτων, αναφέρει ότι ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου πρότεινε να χτυπηθούν ρωσικές θέσεις ανάπτυξης στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει, με κάθε λεπτομέρεια, συζήτηση μεταξύ δύο ανώτερων αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας σχετικά με τις ανησυχίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας για ένα αίτημα των ΗΠΑ για πυρομαχικά.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι η προμήθεια των πυρομαχικών, τα οποία οι ΗΠΑ θα έστελναν στη συνέχεια στην Ουκρανία, θα παραβίαζε την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην παρέχει θανατηφόρα βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας από τους αξιωματούχους πρότεινε τότε έναν τρόπο να παρακάμψει την πολιτική χωρίς να την αλλάξει στην πραγματικότητα - πουλώντας τα πυρομαχικά στην Πολωνία.

Το έγγραφο έχει ήδη προκαλέσει διαμάχη στη Σεούλ, με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας να δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στην Ουάσινγκτον.

Έκθεση μυστικών υπηρεσιών για το Ισραήλ έχει προκαλέσει οργή στην Ιερουσαλήμ

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη CIA και προέρχεται από την υπηρεσία πληροφοριών σημάτων, αναφέρει ότι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις κατά της νέας κυβέρνησης.

Ποιος διεξάγει έρευνα

«Το υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την εγκυρότητα των φωτογραφημένων εγγράφων που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, σε δήλωσή της το Σαββατοκύριακο.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει κάποια «εικόνα» για το ποιος διέρρευσε τα έγγραφα, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις στρατηγικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Υπουργείο Άμυνας παρέπεμψε την υπόθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Δεν γνωρίζω αν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαρροή έχει περιοριστεί ή αν υπάρχει συνεχιζόμενη απειλή, ο Κίρμπι απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε»

#ΗΠΑ #ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ #ΑΠΟΡΡΗΤΑ_ΕΓΓΡΑΦΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα