Τι είναι το «υγειονομικό ισοδύναμο» που ανακοίνωσε ο Τσίπρας για τους νησιώτες

Να δώσει περιεχόμενο σε όσα διακηρύττει για την ανάγκη στροφής της προεκλογικής αντιπαράθεσης στον προγραμματικό λόγο επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας τη χθεσινή περιοδεία του στην Κω για να ανακοινώσει ένα νέο μέτρο για τους κάτοικους των νησιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΑ καταρχάς επέκρινε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να απαξιώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», που είχε θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία του πρώην αναπληρωτή

υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων ξεκινούν από 8 μήνες και πολύ συχνά ξεπερνούν τον ένα χρόνο και πως το ποσό των 156 εκατομμυρίων κατ’ έτος που είχε προϋπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του (συγκεκριμένα, μόνο για το έτος 2019), είναι σχεδόν το ίδιο με το συνολικό ποσό που υπολογίζεται πως θα έχει δαπανήσει η ΝΔ και τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της.

Ο κύριος Τσίπρας εξήγησε, λοιπόν, όπως το «μεταφορικό ισοδύναμο» προσπαθεί να μειώσει την επιβάρυνση που έχουν στις μεταφορές οι νησιώτες έτσι και το υγειονομικό ισοδύναμο πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ της νησιωτικής Περιφέρειας και του κέντρου. Έκανε λόγο, δε, για δέσμη μέτρων που καθιστά τους νησιώτες πολίτες ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων με όλους τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς δικαιοσύνη παντού σημαίνει πάνω απ’ όλα ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην Υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνονται:

Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά, με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υγειονομικών που υπηρετούν, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές, όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.

Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής στο πληρέστερο μέρος, είτε νησιωτικό, είτε της Κεντρικής Ελλάδας που έχει δομές, μονάδες Υγείας και Νοσοκομεία.

Τέταρτον, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που ζουν στα νησιά.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΝΗΣΙΩΤΕΣ #ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras