Θρίλερ με τον δισεκατομμυριούχο Μπένι Στάινμετζ: Εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα με «άκυρο» ένταλμα της Interpol

Επί ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου, βρίσκεται «εγκλωβισμένος» ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ λόγω μίας «ερυθράς αγγελίας» που έχει εκδοθεί από την Interpol σε βάρος του.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπένι Σταινμετζ σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes” περιλαμβάνεται στην λίστα με τους πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στην εξόρυξη και πώληση διαμαντιών, αλλά και στο real estate.

Η υποχρέωση

παραμονής του Ισραηλινού επιχειρηματία οφείλεται σε καθυστέρηση αφαίρεσης της «ερυθράς αγγελίας», που είχε εκδοθεί σε βάρος του από την Interpol, από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στον δισεκατομμυριούχο Ισραηλινό επιχειρηματία αλλά και όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) φαίνεται να έχει μπει στο στόχαστρο της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η εν λόγω η «ερυθρά αγγελία» εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για καταδίκη του Μπένυ Στάινμετζ από την ρουμανική δικαιοσύνη για μία φερόμενη υπόθεση απάτης σχετικά με εκτάσεις που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο. Η καταδικαστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας ακολούθησε την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του.

Πηγές του επιχειρηματία αναφέρουν ότι πίσω από την περιπέτεια «εγκλωβισμού» του στη χώρα μας, μετά από την σύλληψη του στο Ελ. Βενιζέλος, βρίσκονται πολιτικά και εμπορικά κίνητρα που έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση με έναν απόγονο του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η εντολή της Interpol που διέταζε την διαγραφή της «ερυθράς αγγελίας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εστάλει πριν από την πτήση του Ισραηλινού στην Ελλάδα και αφού ο Στάινμετζ είχε εν τω μεταξύ ταξιδέψει σε διάφορες χώρες. Η Interpol στις 29 Οκτωβρίου διέγραψε την «ερυθρά αγγελία» που είχε εκδώσει για τον Ισραηλινό επιχειρηματία από το διεθνές σύστημα συναγερμού.

Ο επιχειρηματίας δεν κρατείται από τις ελληνικές αρχές και κυκλοφορεί ελεύθερα στην χώρα μας ενώ του απαγορεύεται να φύγει από τη Ελλάδα μέχρι το τέλος της έρευνας ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις οτι δεν θα υπάρξει θέμα έκδοσής του στη Ρουμανία.

Την άρση της «ερυθράς αγγελίας» συνόδευε σχετικό πόρισμα το οποίο φαίνεται να «βάλει» κατά των αρχών της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Μπένυ Στάινμετζ που είναι πολιτικά υποκινούμενη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.

Η απόφαση της επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) φέρεται να αναφέρει οτι ο Στάινμετζ ενεπλάκη στην πραγματικότητα σε πολιτική και εμπορική σύγκρουση μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης. Η επιτροπή έκρινε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, λήφθηκαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του. Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε «ελεύθερα χέρια» για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να «επιλέξει» τις κλήσεις που θα εξεταστούν από το δικαστήριο , χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Στάινμετζ δεν επετράπη πρόσβαση στα υλικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα της CCF υπήρξε περιορισμός στην πρόσβαση του Στάινμετζ στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των εξαγόμενων συμπερασμάτων τους, με αποτέλεσμα την «διάβρωση» των αρχών του νόμου και των δικαιωμάτων του Στάινμετζ σε δίκαιη δίκη και την αποτελεσματική υπεράσπιση του.

Το CCF επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση είναι φαινομενικά οριστική, οι αρχές του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Μπένυ Στάινμετζ, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του, αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» στην αντιδικία της ρουμανικής Κυβέρνησης με τον διάδοχο του πρώην Βασιλέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα