«Θρίλερ» με τον Nord Stream: Πληθαίνουν οι φωνές για σαμποτάζ, oι προειδοποιήσεις της CIA και η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου

Τα ρήγματα που προκλήθηκαν σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο ενεργειακό θρίλερ για τις χώρες της Ευρώπης.

Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς (Nord Stream 1 και Nord Stream 2) μέσα σε λίγες ώρες είναι κάτι που δύσκολα φαντάζει ως σύμπτωση, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, με συνέπεια η πιθανότητα σαμποτάζ να συζητιέται όλο και πιο έντονα. Οι εικόνες μάλιστα, που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αποτυπώνουν τη σοβαρότητα των ζημιών, ενώ

έχει ήδη επηρεαστεί η ναυσιπλοΐα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για περιβαλλοντική ρύπανση.

Το σίγουρο είναι ότι ανοίγει ακόμη ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο όσον αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο ενώ εκφράζονται φόβοι μήπως δεν ξαναλειτουργήσουν οι αγωγοί. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz σε ό,τι αφορά διαδικασίες διαιτησίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ έχει ήδη ενημερώσει το διαιτητικό δικαστήριο.

Η ανακοίνωση της είδησης είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς σε όλη την Ευρώπη - ενισχύοντας την τάση που διαμορφώθηκε μετά την είδηση για τις διαρροές. Την Τρίτη, μάλιστα, έσπασε εκ νέου το φράγμα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα και κινήθηκε στα 208 ευρώ, με άνοδο σχεδόν 20%.

Η Gazprom, όπως μεταδίδει το Reuters ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

Η Naftogaz είχε κινήσει νέα διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι η ρωσική εταιρεία δεν πλήρωσε για την παρεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Η εταιρεία υποστήριξε πει ότι «τα κεφάλαια δεν καταβλήθηκαν από την Gazprom, ούτε εγκαίρως, ούτε εξ ολοκλήρου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Δανία: «Σκόπιμη ενέργεια»

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο. Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Επίσης, η Πολωνία άφησε να εννοηθεί ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανέζικες αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαρσoβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Μόσχα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το σαμποτάζ. «Καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Προειδοποίηση από CIA

Την ίδια ώρα, η CIA προειδοποίησε από το καλοκαίρι τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση». Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

#ΔΙΑΡΡΟΗ_ΑΕΡΙΟΥ #NORD_STREAM #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΕΥΡΩΠΗ #ΤΙΜΕΣ #ΣΑΜΠΟΤΑΖ
Keywords
Τυχαία Θέματα