Εγκαινιάστηκε ο νέος αγωγός Baltic Pipe: Ποιες χώρες θα καλύψει στη «μάχη» για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας συμμετείχαν την Τετάρτη στα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής, που αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια απεξάρτησης της Πολωνίας - αλλά και συνολικά της Ευρώπης - από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο νέος αγωγός «Baltic Pipe» θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα μέσω της Δανίας και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Πολωνία.

Πρόκειται να αποτελέσει το «σημείο - κλειδί» της πολωνικής στρατηγικής για απεξάρτηση

από τη Ρωσία, μια προσπάθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι ροές από τη Νορβηγία μαζί με τις προμήθειες μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου έρχεται να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου - που διακόπηκαν τον Απρίλιο, όταν η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του φυσικού αερίου φτάνει στο τέλος της, μια εποχή που σημαδεύτηκε από εκβιασμούς και απειλές», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στα εγκαίνια στο Budno της δυτικής Πολωνίας.

«ο αγωγός της Βαλτικής είναι ένα βασικό έργο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής και το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», ανέφερε από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kάντρι Σίμσον.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΟΛΩΝΙΑ #ΒΑΛΤΙΚΗ_ΘΑΛΑΣΣΑ #ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα