Θεσσαλονίκη: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην ακτή του Δήμου Θερμαϊκού

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην ακτή του Δήμου Θερμαϊκού προωθεί η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης που γνωμοδότησε σήμερα θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην ακτή της Αγίας Τριάδας, στην ακτή των Νέων Επιβατών, αλλά και στην ακτή που βρίσκεται νοτιοδυτικά του αερολιμένα Θεσσαλονίκης,

στην περιοχή "ΚΑΠΠΑ" .

Στα σημεία αυτά έχουν διαπιστωθεί προβλήματα διάβρωσης από δορυφορικές φωτογραφίες, από ακτομηχανική διερεύνηση, αλλά και από πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού Αιγιαλού, Παραλίας και παλαιού αιγιαλού.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, πρόκειται να γίνουν τοποθετήσεις αμμώδους υλικού, σε μήκος 1.200 μέτρων στην ακτή της Αγίας Τριάδας, 1.300 μέτρων στην ακτή των Νέων Επιβατών και 260 μέτρων στην περιοχή "ΚΑΠΠΑ". Επιπλέον, στην ακτή των Νέων Επιβατών, θα κατασκευαστούν ένας πρόβολος, δυτικά του υφιστάμενου λιμανιού και τρεις κυματοθραύστες, προκειμένου να προστατεύονται οι ακτές και να μειώνεται η διαβρωτική δράση των κυματισμών. Με την ίδια λογική θα κατασκευαστεί και ένας ύφαλος κυματοθραύστης, μήκους 210 μέτρων, στην περιοχή "ΚΑΠΠΑ".

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη Μητροπολιτική Επιτροπή, ο Βασίλης Γάκης, από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια", σημείωσε ότι έπρεπε να ενημερωθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής για το περιεχόμενο της μελέτης, θέση με την οποία συμφώνησε και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα". Η ίδια, έκανε λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν τεράστια σημασία για το περιβάλλον και τόνισε ότι έπρεπε να είχε γίνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης του Θερμαϊκού Κόλπου. Ερωτήματα για τις επιπτώσεις της κατασκευής του νέου αεροδιαδρόμου στη διάβρωση των ακτών του Θερμαϊκού υπέβαλε ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ενώ η Νιόβη Παυλίδου, από τους "Πολίτες Μπροστά", ζητήσε διευκρινίσεις για τα αίτια της διάβρωσης.

"Εξαιρετική" χαρακτήρισε τη σχετική μελέτη που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ επισήμανε ότι εδώ και καιρό ξεκίνησε, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, συζήτηση για το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα