Θα πατήσει ο Πούτιν το «πυρηνικό» κουμπί;

Η εκτόξευση πυρηνικών όπλων, βρίσκεται για άλλη μια φορά την ατζέντα της Ρωσίας.

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουμε από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

Μπορεί το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα σε αυτόν τον πόλεμο; Κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να μην αποκλείει.

«Ανησυχώ για το αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο

Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

Το Profile δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο του κορυφαίου Ρώσου ειδικού σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Σεργκέι Καραγκάνοφ .

Συνοπτικά, υποστηρίζει ότι:

«Για να κάμψει τη θέληση της Δύσης, η Ρωσία πρέπει να κάνει την πυρηνική αποτροπή ξανά ένα πειστικό επιχείρημα. Ο εχθρός θα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε προληπτικό χτύπημα σε αντίποινα, προκειμένου να αποτρέψουμε έναν παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο μπροστά στις επιθέσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Τι γίνεται όμως αν δεν υποχωρήσουν; Τότε θα πρέπει να χτυπήσουμε μερικούς στόχους σε πολλές χώρες, ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν όσοι έχουν χάσει το μυαλό τους».

Από πέρυσι, έχουμε συνηθίσει τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας

Ο Πούτιν έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία αναπτύσσει έναν αριθμό τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Είπε ότι αυτό το βήμα έγινε για να κάνει όσους ελπίζουν να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στη Μόσχα να αναθεωρήσουν.

Νέα διάσταση σε μια πυρηνική..επίθεση

Αλλά μιλώντας για τα πλεονεκτήματα μιας προληπτικής πυρηνικής επίθεσης κατά της Δύσης, αυτό φέρνει το θέμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Φυσικά, δεν υποστηρίζουν όλοι στη Ρωσία αυτή την ιδέα.

Ο φόβος και ο τρόμος άλλων κρατών

Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το αν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έχει γίνει δημόσια συζήτηση στη Ρωσία.

Άρθρο της Kommersant, που γράφτηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων εξωτερικών σχέσεων και αμυντικής πολιτικής στη Μόσχα, εξηγεί πόσο λάθος έκανε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ.

Γράφουν:

«Το να πιστεύει κανείς ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να λύσουν ή να σταματήσουν την κλιμάκωση των στρατηγικών προβλημάτων που οι συμβατικές στρατιωτικές μέθοδοι δεν κατάφεραν να λύσουν είναι εξαιρετικά αμφίβολο και πιθανότατα μια μεγάλη πλάνη.

Η σύγχρονη ιστορία είναι γεμάτη από πολλά παραδείγματα όπου οι στρατιωτικές ενέργειες είχαν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αλλά σε αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα. Μια πυρηνική επίθεση θα οδηγήσει τις συγκρούσεις σε ένα εντελώς νέο επίπεδο απρόβλεπτου και θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους των συγκρούσεων ξανά και ξανά».

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Πούτιν πατήσει το... κουμπί

Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να πούμε ότι, παρόλο που το περιβάλλον των ρωσικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους, υπάρχει ακόμη περιορισμένη δυνατότητα συζήτησης σε ορισμένες πλατφόρμες, ακόμη και εντός των σημερινών περιορισμών. Ειδικά για ευαίσθητα θέματα όπως ο πυρηνικός πόλεμος.

Ή ίσως όλη αυτή η συζήτηση σχεδιάστηκε για να προσελκύσει την προσοχή της Δύσης, για να φανεί ο Πούτιν ως ο καλός και ο Καραγκάνοφ ως ο κακός.

Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει μιλήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, «ευθέως» για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Δύσης.

Ένα πράγμα, όμως, είναι σαφές. Καθώς η αντιδυτική ρητορική κλιμακώνεται στη Ρωσία και η ουκρανική στρατιωτική αντεπίθεση συνεχίζεται, η συζήτηση για το αν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη.

#ΡΩΣΙΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΔΥΣΗ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα