Στους δρόμους από επιλογή: Η απόφαση ζωής αστέγων, «δεν μπορώ να μείνω σε σπίτι»

Ένα διαφορετικό ρεπορτάζ παρουσιάζει το Dnews για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει ένα τρόπο ζωής έξω από τα συνηθισμένα, για εκείνους που είναι άστεγοι από επιλογή. Είναι αυτοί που δεν έχουν δικό τους σπίτι αλλά την «είδαν» αλλιώς.

Στο Dnews μιλούν δύο άστεγοι, οι οποίοι ενώ εργάζονται καθημερινά όταν επιστρέφουν από τη δουλειά τους, τους περιμένει μια γωνιά στα πεζοδρόμια της Αθήνας κι όχι ένα κανονικό σπίτι. Στα πεζοδρόμια της Σταδίου, της Αθηνάς, της Πειραιώς και της Ερμού μερίδα αστέγων έχουν δημιουργήσει

την δίκη τους «γειτονιά».

Ο κ. Θανάσης, ζούσε τα τελευταία τρία χρόνια στην Εδουάρδου Λω, πέριξ της Τράπεζας της Ελλάδας και κοιμόταν με άλλους στην είσοδο του «Εσπέρια» που έκλεισε μέσα στην κρίση. Σήμερα λόγω των εργασιών ξενοδοχειακής μονάδας έχει μεταφερθεί στην Αθηνάς.

«Ήρθα τη δεκαετία του 60’ στην Αθήνα, πίστευα πως θα τα καταφέρω, αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια ζω στο δρόμο αλλά πλέον είναι τρόπος ζωής. Επιχείρησα να μείνω σε σπίτι έκατσα κάποιους μήνες αλλά ξαναγύρισα έξω. Εργάζομαι κανονικά σε ένα μαγαζί στου Ψυρρη, μεταφέρω μικρά φορτία. Μπάνιο κάνω σε σπίτια φίλων, δεν θέλω να πηγαίνω στα κέντρα αστέγων γιατί τα περισσότερα είναι βρώμικα και οι περισσότεροι που ζουν εκεί είναι τοξικομανείς. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά έχει μία άγρια ομορφιά το να ζεις στο πεζοδρόμιο», σημειώνει στα Dnews.

Ο κ. Γιώργος ετών 49 βρίσκεται στο πεζοδρόμιο τα τελευταία 10 χρόνια.

«Μένω στη Σταδίου, στην Εθνική Τράπεζα, τα πρωινά δεν είμαστε εκεί μαζεύουμε τα πράγματα μας. Πηγαίνουμε μετά τις 7 με 8 το απόγευμα. Το πρωί πάω για δουλειά και δεν δεν δουλεύω για καφέ, για φαγητό. Φαγητό και μπάνιο επισκέπτομαι σπίτια φίλων, το συσσίτιο δεν το προτιμώ. Εγώ όπως και κάποιοι άλλοι είτε είμαστε άστεγοι από επιλογή πλέον, είτε γιατί έχουμε χάσει τα σπίτια μας. Οι περισσότεροι όμως είναι τοξικομανείς. Εμείς δεν ενοχλούμε κανένα, απλώς έχουμε φτιάξει μία «στέγη» στο πεζοδρόμιο. Εργαζόμαστε κανονικά, δεν κλέβουμε ούτε προκαλούμε προβλήματα. Φυσικά στην αρχή δεν το επέλεξα να είμαι άστεγος αλλά δυστυχώς από λάθος επιλογές έφτασα σε αυτό το σημείο. Έπειτα όμως συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να μένω σε σπίτι. Με τη δουλεια έχω την δυνατότητα, «κουτσά στραβά» θα τα έβγαζα πέρα, αλλά τώρα προτιμώ να ζω εδώ», λέει στα Dnews.

Αρκετός είναι ο κόσμος που αναρωτιέται πώς μπορεί να βοηθήσει τους άστεγους που είτε από επιλογή, είτε αναγκάστηκα ζουν στο δρόμο. Παροχή ρουχισμού, κουβέρτες, στρώματα, γεύματα, είδη πρώτης ανάγκης καθώς και χώροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μπάνιο, κάτι τόσο απλό είναι τόσο σημαντικό για τους συνανθρώπους μας και μία πολύτιμη βοήθεια για εκείνους.

#ΑΣΤΕΓΟΙ #ΑΘΗΝΑ #ΑΠΟΦΑΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα