Τελικά η Astra Ζeneca θα προσέλθει στην συνάντηση με την Κομισιόν για τα εμβόλια

Την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι αγωνιούν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τα παιχνίδια ανάμεσα στις φαρμακευτικές και ειδικά την Astra Zeneca με την Κομισιόν δίνουν και παίρνουν, με το ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές τελικά να πραγματοποιείται αργότερα εντός της ημέρας.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα εντός της Τετάρτης.

Νωρίτερα,

ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι η AstraZeneca αποσύρθηκε από τη συζήτηση για τα εμβόλια, η οποία θα ήταν η τρίτη κατά σειρά ώστε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την AstraZeneca, να δημοσιοποιήσει την σύμβαση για το εμβόλιο.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.  Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε oτι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε την Τρίτη υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό Ναντίμ Ζαχάουι να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα